Облачното и на моменти дъждовно време в местността Олимпия провали

...
Облачното и на моменти дъждовно време в местността Олимпия провали
Коментари Харесай

Олимпийският огън бе запален от резервен пламък

Облачното и на моменти дъждовно време в местността Олимпия провали запалването на олимпийския огън по античния способ - посредством отразени от железна хемисфера слънчеви лъчи.

Домакините от гръцкия олимпийски комитет бяха дали обещание " магическо странствуване в античността, историята и митологията ", само че главната част не се получи. Огънят, който ще лумне на зимните игри в Пьончан на 9 февруари, бе донесен в купа. Според уверенията на уредниците, той е бил разпален за всеки случай още предния ден, още веднъж по античния метод.

Традиционно изпълняващата ролята на великата жрица гръцка актриса Катерина Леху възпламени факела от купата, поднесена й от друга " жрица " пред останките от храма на Хера, а по-късно го съобщи на първия участник в щафетата по преместването - гръцкия ски бегач Апостолос Ангелис. Той пък, след обиколка на близкия мемориал " Кубертен ", го връчи на първия корейски носач - някогашния футболист на " Манчестър Юн " Парк Джи-сун.

На територията на Гърция щафетата ще има общо 505 участници и ще обиколи 37 общини, след което ще потегли към Южна Корея. В страната-домакин на зимната олимпиада огънят ще дойде на 1 ноември, тъкмо 100 дни преди откриването, и ще измине общо 2129 км.

На церемонията бяха гръцкият президент Прокопиос Павлопулос, шефът на МОК Томас Бах, ръководителят на оргкомитета на Пьончан`18 Лий Хи-бьом, министър председателят на Южна Корея Лий Нак-йон, някогашният президент на МОК Жак Рох и други.

На фотографията: " Върховната жрица " Катерина Леху (вдясно) възпламенява факела от авансово разпален огън в купа, поднесена й от друга актриса
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР