Облачността над страната ще е разкъсана, предимно значителна, но само

...
Облачността над страната ще е разкъсана, предимно значителна, но само
Коментари Харесай

Средиземноморски циклон носи прах от Сахара у нас

Облачността над страната ще е раздрана , най-вече забележителна, само че единствено тук-там, основно в планинските региони ще превали временен дъжд, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Топло, с оптимални температури сред 19° и 24°, а и минималните температури ще са високи: 8°-13°. В София минимална температура към 8°, оптималната - към 20°. 

Поради създалата се синоптична конюнктура с транспорт на въздушни маси от югозапад, в челото на средиземноморски циклон, който ще минава през северозападните региони от Балканския полуостров, над страната ще има висока централизация на прахуляк от Сахара. Атмосферното налягане ще продължи да се намалява и ще бъде доста по-ниско от междинното за месеца. 

За 31 март е разгласен жълт и оранжев код за мощен и плевел вятър в цялата страна.
 Карта на рисковите феномени Национален институт по метеорология и хидрология
Над Черноморието облачността ще е най-вече забележителна. Ще духа мощен юг-югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 15°-21°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Над планините облачността ще е най-вече забележителна и тук-там ще превали временен дъжд, а по най-високите върхове - сняг. Ще духа плевел, по северните подножия и ураганен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 15°, на 2000 метра - към 7°.

В петък вятърът ще остане от юг-югозапад, в Източна България и северно от планините - мощен. Облачността ще е променлива, постоянно забележителна, към и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На места, повече в Западна България, ще има превалявания от дъжд с временен темперамент, ще има и гръмотевици. Ще остане топло за интервала, изключително в Източна България, където оптималните температури ще са над 20°, а и минималните ще са високи: до 12°-14°.

В събота вятърът краткотрайно ще отслабне и в Дунавската низина ще бъде западен, само че по-късно денем още веднъж ще стане югозападен и ще се усили. На места още веднъж ще превали, основно в планините и ще прегърми. Температурите едва ще се намалят, само че към момента ще е относително топло.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР