Облачните Windows услуги ще носят на Microsoft приходи от абонамент

...
Коментари Харесай

Microsoft подготвя абонамент за облачни Windows компютри


Облачните Windows услуги ще носят на Microsoft доходи от абонамент и реклама
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft наподобява е намерила решение да поддържа приходите от Windows живи, на фона на намаляващи доставки на лични компютри и  пренасяне на от ден на ден клиенти в облака. Отговорът може да бъде евтини облачни компютри, които генерират доходи от абонамент и реклама.

За новата тактика на Microsoft подсказват разгласи за свободни позиции в компанията, видяни от английското издание The Register. През септември софтуерният колос търсеше инженери и други експерти за работа в „ новосформираната Windows Incubation група “ – нейната задача е „ да сътвори нова посока за Windows в света на облачната доминация “.

В последна сметка компанията има за цел да „ реалокира Windows на място, което съчетава преимуществата на облака и Microsoft 365, с цел да обезпечи обилни изчислителни запаси по поискване и да сътвори хибриден модел, който обгръща местни и облачни решения “. Предполага се, че Microsoft желае да сътвори “уеб обвивка с директна интеграция с Windows 365 ”.

Един вероятен модел за осъществяване на тази тактика са евтини облачни компютри, които се оферират с абонамент, като част от разноските се компенсират от реклама. Това беше упоменато от шефа на компанията Сатя Надела в полемика с анализатори при показване на финансовите резултати от миналото тримесечие.

В рамките на три до пет години Microsoft възнамерява да стартира да демонстрира реклами в своите артикули. Рекламното пространство към този момент е включено в Windows 11 и за малко се появи във File Explorer като опит – през март т.г..

През последното тримесечие приходите на Microsoft от продажби на Windows посредством OEM производители са намалели с 15%, в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Облачните услуги, въпреки това, се усилват с помощта на търсенето на Microsoft 365 E5 Enterprise Suite.

Миналата година компанията започва облачно-базиран Windows 365 – в началния стадий той е наличен за бизнес консуматори, само че в бъдеще и крайните консуматори ще могат да употребяват услугата, в това число тези, които са съгласни да компенсират част от разноските си, гледайки реклама.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР