Обжалването на решението на служебния кабинет за черния списък с

...
Обжалването на решението на служебния кабинет за черния списък с
Коментари Харесай

ВАС: Черният списък по закона Магнитски не действа, докато се обжалва |

Обжалването на решението на служебния кабинет за черния лист с компании и физически лица по закона " Магнитски " автоматизирано стопира осъществяването му, реши Върховния административен съд по една от близо 50-те тъжби на наранени.

Решението е по тъжба на Александър Георгиев.

В средата на юни Министерството на финансите разгласява лист на лицата, които попадат или евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на финансовото министерство на Съединени американски щати. По закона Магнитски бяха глобени българските олигарси Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, зам.-председател на на бюрото за надзор на СРС-тата.

Георгиев оспорва решение на Министерски съвет от 4 юни 2021 г. 

" След включването му в листата на съображение оспореното пред съда решение на Министерски съвет е налице засягане на права и законни ползи на жалбоподателя, заради което това решение във връзка с него има темперамент на самостоятелен административен акт. Неблагоприятно засягане е всяка правна последица от административен акт, състояща се в преустановяване или ограничение на съществуващи субективни права, основаване на нови или разширение на съществуващи правни отговорности, както и хипотезите на неспособност за практикуване на субективни права, за които законът планува издаване на административния акт ", написа в определението на Върховен административен съд.

Включването на Георгиев в листата " безспорно неподходящо визира сферата на жалбоподателя ". Според висшите магистрати " описът няма независимо битие, защото в него липсва разпоредителна част, която да послужи като съображение за директно и директно засягане на ползите на жалбоподателя ".

" Правно съответстваща значителност за актуалното произвеждане има разпоредителната част на оспореното пред съда решение на Министерски съвет, заради което не може да се отхвърли и правото на А. Георгиев да го нападна в частта, която го визира персонално ", се споделя още в решението.

Върховен административен съд е оставил без разглеждане настояването на Александър Георгиев да спре действието на решението на Министерски съвет за правенето на листата, защото е лишено от предмет. То може да се апелира в 7-дневен период. 

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР