Обитатели на осем кооперации в централна градска част в Кърджали

...
Обитатели на осем кооперации в централна градска част в Кърджали
Коментари Харесай

Протест в Кърджали срещу намерение за застрояване на зелени площи

Обитатели на осем кооперации в централна градска част в Кърджали стачкуваха пред постройката на Общината поради направено предложение за смяна на Подробен организационен проект (ПУП), съгласно което се разрешава строителство на зелените площи в междублоковото им пространство. 

„ В предлагането, което е направено се вижда ясно имот, в който има леке за строителство с отстояния и всичко. А в самото предложение за смяна има избрана компактност за застрояване и се посочв а 70 % компактност за застрояване и 30 % примерно озеленяване.

Поставени са такива параметри, че когато вложителят изиска позволение за градеж да му се позволи на база тези параметри. “, изясни Николай Марков, един от живеещите в засегнатите блокове. 

По думите на протестиращите зелените площи към днешна дата се водят частен парцел, само че по-възрастните от тях настояват, че притежателите на парцела са били обезщетени преди време, точно с цел да бъдат издигнати техните кооперации.

Обясниха също, че част от настоящето предложение за смяна на Подробен устройствен план е да се размени общински парцел с частен по този начин, че въпросният имот да придобие вярна форма. Хората са безапелационни, че въпросната подмяна ще разреши на частния вложител да застрои още по-голяма повърхност от в този момент позволяващата му съгласно размера и формата на имота.

Част от протестиращите споделиха, че в зоната, за която е направено предлагането за изменение на Подробен устройствен план, с изключение на зелените площи и дървесна растителност, има бомбоубежище под повърхността на земята, както и два кладенеца. 

Протестиращите желаеха да не бъдат утвърдени поисканите промени. Те се срещнаха с представители на общинската администрация, измежду които арх. Танер Давуд, арх. Селчук Ахмед и Свилен Ботев, основен юрист. Арх. Давуд изясни, че парцелът е възобновен на наследниците на притежателя Киро Шивков през 1998 година.

След като изслушаха  доводи на жители да не се допусне утвърждение на Подробен устройствен план от общинската администрация оповестиха, че на терена ще бъде направено в детайли снимане и геоложко изследване, като ще бъде планувана и нова дата за публично разискване на направеното предложение за смяна на Подробен устройствен план.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР