Обиски по подозрение в шпионаж са извършени в няколко офиса

...
Обиски по подозрение в шпионаж са извършени в няколко офиса
Коментари Харесай

По подозрение в шпионаж, в Румъния са обискирани офиси на фирма на "Газпром"

Обиски по съмнение в шпионаж са осъществени в няколко офиса на компанията NIS Petrol (контролира се от " Газпром петрол " ) в Букурещ и Тимишоара, както и в домовете на нейни чиновници. Операцията е била координирана от Дирекцията за следствие на проведената престъпност и битката с тероризма (DIICOT), оповестиха румънски медии.

По-късно от дирекцията потвърдиха без да показват името на компанията:  " На 03.10.2022 година прокурорите от Дирекцията за следствие на проведената престъпност и тероризма - Териториална работа Тимишоара (...) извърши 9 претърсвания на къщи в рамките на общините Букурещ и Тимишоара, част от тях в централата и на работните места на мултинационална компания.

След обиските са конфискувани няколко документа и носители на информация, а 8 души са отведени за разпит в DIICOT.
По отношение на 4 от лицата, доведени на разпит (чужди и румънски граждани), прокурорите от DIICOT в Тимишоара повдигнаха обвинявания за осъществяване на закононарушенията откриване на служебна или не- обществена загадка информация и неразрешено прекачване на компютърни данни.

Като чиновници на дъщерно сдружение на мултинационална компания (имат управнически или други отговорности в компанията или, в противен случай, нямат нужното позволение за осъществяване на избрани интервенции в тази компания ), заобикалят методическите правила за използване на Закона за петрола, респективно процедурите, наложени от Националната организация за минерални запаси и изпращат непубликувани данни по отношение на ресурсния фонд (запаси от минерали) в Румъния на компанията от същия консорциум в Сърбия ".
 
Източник на изданието voceatimisului.ro твърди, че по предварителна информация документи с " сензитивна информация " за наличието на почвата и служебна загадка евентуално са предадени посредством трети лица на разузнаването на друга страна.
 
NIS Petrol SRL Romania е локалното отделение на NIS Petrol - основана в Сърбия група, в която 50% от уставния капитал принадлежи на " Газпром петрол ". Още 29.87% са на сръбската страна и 6.15% - на " Газром ". NIS има над 400 бензиностанции в региона (вкл. България) под марките NIS Petrol и Gazprom и се занимава с изследвания и рандеман на нефт и газ в Румъния и Босна и Херцеговина.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР