Обилните валежи от последните часове са предизвикаха страховити наводнения по

...
Обилните валежи от последните часове са предизвикаха страховити наводнения по
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО! Воден ад в Царево, Ахтопол, Лозенец, Синеморец! Нестинарка и Арапя под вода!

Обилните превалявания от последните часове са провокираха страховити наводнения по морето. Под вода са Царево, Ахтопол и Синеморец.

Община Царево разгласи отчасти бедствено състояние поради изобилните превалявания в района. Тя ще е в действие идващите 5 дни. Река Велека е преляла при с. Кости и залива обитаемото място, разгласи кметът Георги Лапчев. " Направили сме цялостна организация да бъдат евакуирани хората, които са били в заплаха. Водата е невиждана, която се излива ", показа градоначалникът пред БНР Бургас. Лапчев прикани да се ограничи придвижването на юг от Царево, доста сектори сега са затворени. " Към този миг всички обитаеми места имат ток, само че дъждът не стопира. Няма бедстващи хора, има няколко паднали коли, които са потърпевши ".

В Царево са изпратени над 10 пожарни екипа от Приморско, Бургас и Царево, които да изтеглят бедстващите хора. Очакват се още подкрепления.

В цялата община са пуснати сирените, посредством които се предизвестяват хората да изоставен ниските места и да се качат на допустимо най-високите елементи от обитаемоте места. Поройният дъжд запуши дере, от което водата се оттича в морето, по тази причина и има доста наводнени жилищни здания, както и хотелски комплекси.

Рухна и единият от мостовете, водещи към царевския кв. Василико. Преливащата река, която минава през морския град, е подронила основите на оборудването и все още съвсем половината от асфалтовата завивка по него е пропаднала във водата.

С това достъпът до квартала се реализира по обходни направления, само че обстановката е сериозна, защото по този път се реализира достъпът и до плаж Нестинарка, за който може да се каже, че все още не съществува. Ивицата е под вода.

Няма данни за търсени хора, най-малко към този момент. Положението обаче е повече от сериозно, оповестява Флагман.

Заради наводняване е затворен за придвижване основният път сред Царево и Синеморец.

На къмпинг Нестинарка няколко хотела са потопени – водите доближават до втория етаж. Подобно е ситуацията и на къмпинг Арапя, където по ниските елементи водата доближава до 2 метра, коли плуват в морето.

Скала падна на пътя за с. Бродилово, мостът при Синеморец е под вода

Ситуацията в община Царево е повече от сериозна. Обилният дъжд, който заля региона през последното денонощие потопи няколко обитаеми места и затвори редица пътища.

Скала е паднала преди минути посред пътя за с. Бродилово и е цяло знамение, че няма потърпевши. Участъкът е затворен. Втори мост е непристъпен след потопа – този за Синеморец. Той е напълно под вода и затворен за придвижване.

Пътят за с. Фазаново също е затворен поради преливането на реката, водите от която са залели моста.


Наводнени къщи в Синеморец, р. Велека се излива на пътя

Почти всички къщи в Синеморец са наводнени, а пътят към и от селото е изцяло непристъпен поради водата, която е потопила невисок сектор преди моста над р. Велека. Това заяви за кметът на Синеморец Костадин Диков, който все още е на терен и оказва помощ на хората.

„ Реката се излива на пътя. Пътят сред Ахтопол и Синеморец е затворен. Имаме десетки повреди, скъсани жици. Уличното осветяване няма да работи довечера. Паднали са стотици клони ”, сподели Диков.

Той посочи, че няма бедстващи хора и обстановката е относително спокойна макар наводненията. Но хората са уплашени и се тормозят. „ Имаме доста туристи, които са на процедура заклещени – желаят да си потеглят, само че не могат, тъй като всички пътища са затворени ”, добави кметът на Синеморец.

В курорта вали от нощес към 22 ч. и не е спирало. Към момента прогнозите на синоптиците демонстрират, че има дребна възможност преваляванията да пресечен, най-малко за малко.

Водата от изобилните превалявания на Южното Черноморие е заляла и село Лозенец. Оранжев код за изобилните превалявания е разгласен за Област Бургас.

Диги в Лозенец, хора зоват за помощ в обществените мрежи

Хората строят насипи по улиците, пробвайки се да спрат влизането на водата в хотелите. Няма електричество. Хората не съумяват да излязат от хотелите или да влязат в колите си, съобщи bTV.

Около 12 часа не престават изобилните превалявания в Лозенец. В Царево стартира евакуация със сирени. Ситуацията на плаж Нестинарка също е усложнена.

Хора са блокирани и зоват за помощ в обществените мрежи.

" Търся помощ в с. Лозенец. Отседнали сме в къща за посетители покрай брега, колата ми е догоре във вода и се реалокира до първото дърво на 10 м от паркинга. На 100на метра е асфалтова улица чиста от вода. С близнаци на 7 месеца съм. Чакаме пожарна/гражданска от няколко часа, няма никой. Нямаме ток. Имам храна за децата, само че не зная какъв брой ще се усложни обстановката. Притеснявам се за тях по какъв начин да ти измъкна от тук, на второ място за колата по какъв начин да се издърпа до асфалт и изпратя към София на автовоз за навреме изсушаване и ремонт ", написа Денис Пламенов Петров във фейсбук.

Лозенец е воден. Всички от лагера сме на високо, изсъхнало, с храна и медикаменти. Болни, гладни, голи и мокри няма. Всичко е под надзор, успокоява пък лизките си от социалката.


Очаквайте детайлности!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР