Обилните дъждове ще се отразят много добре на житните и

...
Обилните дъждове ще се отразят много добре на житните и
Коментари Харесай

Шефът на зърнопроизводителите в Пловдив: Дъждовете...

Обилните дъждове ще се отразят доста добре на житните и пролетните култури като слънчоглед и царевица, удобни са и за рапицата. Това разяснява Людмил Работов, ръководител на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив. Той посочи, че влагата ще спомогне пшеницата и рапицата ​да налеят зърното, което ​предполага и по-добър рандеман.

Последният дъжд, който падна сред 20 и 40 литра на кв. м в Пловдивска област, бе на 6 май и извънредно непълен за насажденията. Сега ще може да се изхрани зърното на пшеницата и рапицата, и дай боже, след това да има трайно засушаване. Както се споделя, хлябът да се изпече, а рапицата да е с висока масленост, добави господин Работов. Той е на мнение, че пороите и мощните стихии не са засегнали ечемика, чиято беритба би трябвало да стартира след 20 юни. Дори и да е легнал, прибирането се прави с съвременна техника, ко​ято ще предотврати възможни загуби. Според ​фермера тези, които са направили предварителна защита против гъбни заболявания с фунгициди, могат да са спокойни за посевите си. Той се надява да няма съществени повреди и от градушки. Засега леден​и ​късове ​са засегнали избрани площи до 40% само в с. Стрелци.

Няма терзания и за разсадените в региона полски зеленчуци, разяснява доцент доктор Даниела Ганева, шеф на Института по зеленчукови култури " Марица ". Тя предлага след изобилните дъждове и вероятно след градушките насажденията да се третират с медсъдържащи препарати против мана, алтернария и други гъбни болести. Необходим​о е да се извърши също наторяване, както и почвени обработки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР