Обиколката на Италия през 2018 г. е привлякла по-малко зрители

...
Обиколката на Италия през 2018 г. е привлякла по-малко зрители
Коментари Харесай

Джирото отбеляза спад на гледаемостта в Италия с девет процента

Обиколката на Италия през 2018 година е привлякла по-малко фенове спрямо предходното 100-но издание на именитото съревнование, сочи формалната информация. Историческата купа на Крис Фрум, с която той оформи Тройната корона в кариерата си и завоюва трета поредна огромна обиколка в границите на едвам 10 месеца, е била забелязана от 9% по-малко фенове спрямо 2017 година

Според специалистите в Италия това значително се дължи на слабото показване на локалните колоездачи. Колкото и огромни звезди да вземат участие в Джирото, локалната аудитория се интересува основно от италианците. Най-голямата италианска вяра Фабио Ару обаче се провали и слезе от велосипеда в 19-ия стадий.

Другият огромен италиански колоездач сега Винченцо Нибали пък въобще не взе присъединяване в джирото, откакто се готви за Тур дьо Франс.

На територията на Италия Джирото се излъчва от RAI, която тази година реши да излъчва надпреварата по втория си канал – RAI 2, както и по тематичния състезателен RAI Sport. Първото решение беше несъмнено като самоубийство от специалисти, откакто RAI 2 е определян за канал с културна устременост. Това е другата причина за отлива на фенове съгласно специалисти в Италия.

За пръв път от 2009 година нито един стадий не събра 3 милиона фенове или повече, което не се приема добре. Най-голяма публика е имало в 14-ия стадий, който Крис Фрум завоюва на изкачването Монте Дзонколан. Тогава 2.850 милиона италианци са гледали джирото. Следващият 15-и стадий от Толмецо до Сапада е бил следен от 2.717 милиона фенове, а трети е 20-ият – Суза до Червиния. И трите стадия бяха през уикенда, а най-интересният 19-и стадий, когато Фрум нападна 80 км преди финала не попада в челото, тъй като беше в работен ден – петък.

Сравнение сред данните от 2017 година демонстрират, че общо шест стадия от 100-ото издание са били по-гледани от трите най-гледани през тази година.

Въпреки цифрите RAI възнамерява да удължи партньорството си с джирото. То датира от 1953 година, когато са били излъчени единствено първият и последният стадий.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР