Обикновено то се появява около Илинден (20 юли или 2

...
Обикновено то се появява около Илинден (20 юли или 2
Коментари Харесай

Подранило мъртво вълнение сее паника по варненските плажове


Обикновено то се появява към Илинден (20 юли или 2 август по остарял стил) и при започване на август. Заради климатичните промени обаче мъртвакът може да хване във всеки един миг. Миналата година да вземем за пример връхлетя още при започване на лятото – през юни, обясниха спасители пред “Труд ".

Мъртвото неспокойствие този сезон работи по нов “график " – в следобедните часове. Поради тази причина през последните 10 дни флаговете по вишките на плажа в Бургас са като на светофар.

Сутринта стартира със зелено знаме за умерено море, към обед става жълто и от 14 до 17 часа, когато излиза вятър, сигнализацията към този момент е алена – за рисково море и мъртво неспокойствие, което се появява съвсем всеки ден за по няколко часа, описаха спасители пред вестника.

От през днешния ден в цялата страна настъпи фрапантна смяна във времето. Двама туристи даже алармираха, че са видели торнадо доста на вътре в морето край Равда и Несебър. Обилни превалявания и спад на температурите с близо 10 градуса опразниха плажовете по Черноморието.

От 35-36 градуса живакът в термометрите се сви до 24-25, а по Южното Черноморие на 26 градуса, сподели дежурният метеоролог от Национален институт по метеорология и хидрология -клон Варна. Очаква се вълнението на морето да стигне 2-3 бала. От сряда стартира постепенно повишение на температурата, само че в пика на юли тя няма да надскочи 30 градуса. Въпреки лекото захлаждане морската вода е 25 градуса – идеална за къпане. Това покачва бдителността на спасителите. “Задуха ли от североизток, подвига вълната и става рисково ", предизвестява Георги Есев, началник на варненските гардове на плажа.

Той напомни, че извънредно за първите дни на юли мъртво неспокойствие хвърли в суматоха летовниците. По традиция сулганът или мъртвакът идва по Илинден. Вероятната причина за подраняването му е нестабилното време. Топло, студено, вятър и оттова се появява мъртвакът, изяснява Есов.

Мъртвото неспокойствие се вижда мъчно, може да сменя мястото си и не завлича към дъното, а във вътрешността в морето. Има признаци, по които се познава мъртвакът – на няколко метра от брега излиза доста пяна върху водата. Но по-голяма е вероятността от появяването му в средата на август, когато времето се обръща и е предвестител на есента.

Шефът на спасителите във Варна поучава хората, с цел да не попаднат в мъртвата хватка на морето, да плуват покрай избавителните постове и да съблюдават предупредителните знамена на плажа. След неприятно време и стихия има заплаха от дънни ями, в резултат на вълните, които са изкопали. За да предотвратят произшествия, спасителите обширно обхождат региона и поставят обозначителни табели. Но не могат да глобяват нарушителите и даже нямат право да ги издърпат принудително от брега, в случай че не стартират да се давят. Затова би трябвало да има плажна полиция – хората към този момент не се респектират от аления байрак, всеобщо влизат в морето както пийнали, по този начин и дрогирани, безапелационни са мъжете на вишките.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР