Обикновено сме свикнали да приемаме, че в миналото жената е

...
Обикновено сме свикнали да приемаме, че в миналото жената е
Коментари Харесай

Изискани, образовани и независими: животът на куртизанките в Древна Гърция

Обикновено сме привикнали да одобряваме, че в предишното дамата е била постоянно подценявана и нейната роля се е свеждала единствено до това да бъде майка и пазителка на домашния уют. Е, в случай че обаче се вгледаме по-дълбоко и по-надалеч във времето, се оказва, че постоянно е имало дами, които по собствен метод са играли значима роля в този другояче мъжки свят.

В древногръцкото общество една избрана група дами се обрисува като авторитетна класа, предизвикваща разбиранията за обичайните функции на половете и допринасяща за интелектуалния и културен пейзаж на своето време.

Тези високо образовани и културни дами постоянно се приемали като спътници на мъжете, предлагайки им повече от просто физическо наслаждение. Това са хетерите в Древна Гърция и през днешния ден описваме за тяхното въздействие върху обществото.

Хетера е жена в Древна Гърция, водеща свободен, самостоятелен живот. Въпреки че хетерата е самобитна куртизанка, тя е представителка на класа от високообразовани, изискани и авторитетни дами, които имали неповторимо обществено състояние.

Произходът на хетерите в Древна Гърция не е изцяло явен, само че те се появяват през класическия интервал (V-IV век пр.н.е.) и живеели най-вече в градски центрове като Атина и Коринт. Първоначално хетери ставали най-вече робините, а по-късно и свободните дами.

Обикновено са чужденки или освободени робини, които са получили свободата си и са се отдали на кариера като хетера. Някои пък са родени в фамилии от по-ниската класа, само че са съумели да се повдигнат посредством своя разсъдък, сексапил и гении. Известните от историята хетери били като цяло добре възпитани и начетени дами.

 Древна Гърция дами iStock

Прозвището „ хетера “ произлиза от гръцката дума за „ сателит “, отразявайки многостранния темперамент на взаимоотношенията на тези дами с мъжете. За разлика от съпругите, които носели главната отговорност за семейството и фамилните отговорности, хетерите били ценени поради своята интелектуална мощност, духовитост и сексапил.

Известни със своята хубост, духовитост и изисканост, те служели като спътници, артистки и доверени лица на мъже с благосъстояние и състояние. Разбира се, хетерите влизали в сантиментални и полови връзки с мъжете , само че тяхната роля се простира оттатък елементарното физическо наслаждение.

Интелектуална мощност и културно въздействие

Хетерите били известни със своето обучение, висока просвета и изтънченост, предизвиквайки преобладаващото разбиране, че дамите са лимитирани до домашните си функции. Тези дами постоянно получавали обучение по литература, философия и изкуства, което им разрешава да вземат участие интензивно в интелектуалните полемики на времето.

Тяхното наличие на обществените събирания, наречени симпозиуми, където мъжете разискват разнообразни тематики, прибавя неповторима вероятност към тези диалози и способства за културната среда на Древна Гърция.
 image2_16x9.png Годината на Дракона идва: ето всичко, което би трябвало да знаем за 2024 и нейния настойник На фокус
Симпозиумите: конгрес за интелектуален продан

Симпозиумът в Древността е гуляй, пиршество, само че и доста повече. Симпозиумите заемат централно място в обществения живот на Древна Гърция, осигурявайки среда, в която гърците вземат участие във метафизичен полемики, четене на лирика и диспути . Хетерите не са просто пасивни присъстващи, които имат единствената цел да задоволяват полово мъжете там. Те вземат участие интензивно в тези събирания, допринасяйки към диалозите със своите интелектуални прозрения и забавлявайки гостите.

 Древна Гърция дами iStock

Тяхното наличие оспорва обичайните полови правила, създавайки пространство, където мъжете и дамите могат да взаимодействат по-открито, в сравнение с в другите обществени среди.

Хетерите и изкуствата

Влиянието на хетерите се простира и в региона на изкуствата, където тяхното застъпничество и присъединяване са обилни. Някои от най-известните поети и художници на Античността намират ентусиазъм и поддръжка точно от тези дами. Техният принос към литературата, музиката и образните изкуства прибавя благосъстояние и многообразие към културния образ на Древна Гърция.

 Древна Гърция дами iStock

Икономическа самостоятелност и обществен статус

Хетерите се радват на равнище на икономическа самостоятелност, което ги отличава от доста други дами в древногръцкото общество. Освободени от рестриктивните мерки на домашните отговорности, те имат опция да натрупат благосъстояние посредством връзките си с богати и авторитетни мъже. Тази самостоятелност им обезпечава неповторим обществен статус, давайки им благоприятни условия за обучение и културни занимания.

Макар че се радвали на известна степен на независимост и самостоятелност спрямо други дами в Древна Гърция, хетерите въпреки всичко са подчинени на публичните правила и упования. Въпреки високия си статус, те не са били считани за равни на мъжете и постоянно са били гледани със комбинация от обаяние, удивление и от време на време пренебрежение от гръцкото общество.
 image2_16x9.png Годината на Дракона идва: ето всичко, което би трябвало да знаем за 2024 и нейния настойник На фокус
Важно е да се означи, че хетерите не би трябвало да се бъркат с проститутките, макар че има прилики в обществените им функции. Хетерите се радвали на повече независимост на деяние и автономност в връзките си и постоянно се заели в дълготрайни договорености със своите настойници. Докато проститутките работили на правилото да оферират на разнообразни хора полов контакт против непосредствени финансови изгоди.

Много повече от жрици на любовта, хетерите в Древна Гърция се опълчват на публичните правила и способстват доста за интелектуалния и културен живот на своето време.

 Древна Гърция дами iStock

Като компаньонки, които оферират повече от физическа фамилиарност, тези дами се ангажират с интелектуални занимания, вземат участие в обществени събирания и повлияват на изкуството, което ценим и до през днешния ден.

Тяхното завещание провокира нашето схващане за функциите на дамите в античните общества, наблягайки многообразието и сложността на техния принос и доказвайки, че дамите постоянно са могли да бъдат чудесни и пълноценни спътници на мъжете във всяко едно отношение.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР