Обикновено се притеснявате за сроковете на годност само на храните,

...
Обикновено се притеснявате за сроковете на годност само на храните,
Коментари Харесай

10 неща, които не подозирате, че имат срок на годност

Обикновено се притеснявате за периодите на валидност единствено на храните, които купувате в магазина за хранителни артикули. Но, вярвате или не, в реалност има периоди на валидност и за неща, които не ядете.

Те имат за цел да ви предпазят или да подсигуряват, че продуктът към момента ще " работи, " тъй че не ги подценявайте. Именно това значи " най-хубав до " и " използвай до ", написа Reader`s Digest.

Столчета за кола

Това евентуално е от тези артикули, за които не сме се замисляли, че имат период на валидност и даже той е написан на самото столче - най-често сред шест и 10 години. Причината е, че поради температурите в купето пластмасата губи своите свойства и столчето става по-несигурно. А ние сигурно не желаеме това, тъй като в него возим най-ценното си. Затова не е добра концепция да ползваме столче втора ръка, изключително в случай че е стояло по-дълго време.



Слънцезащитен крем

Слънцезащитният ви крем може и да не е с изминал период на валидност, само че това не значи, че е безконечен. Експертите настояват, че слънцезащитните артикули нормално са ефикасни единствено за три години, след което стартират да губят силата си. Клиниката " Майо " предлага да запишете датата на закупуване на флакона, с цел да знаете, че би трябвало да го изхвърлите, когато изтече тригодишният период. Някои слънцезащитни артикули имат период на валидност, тъй че проверете бутилката и не забравяйте да се съобразите с напътствието.

Моторно масло

Няма нищо неприятно в това да се запасите с моторно масло, когато видите ликвидация, само че имайте поради, че то нормално се скапва след пет години, споделят специалистите. Тогава маслото може да стартира да се отделя и консистенцията му да се промени, което ще утежни неговата успеваемост.

Чай

Ако пием чай в пакетчета, евентуално имаме най-малко няколко кутии у дома, които си седят от много време. И си мислим, че нищо им няма. Но не е тъкмо по този начин. Препоръките са да се употребяват в границите на две години след отваряне на опаковката. Освен че могат да трансформират вкусовите си качества, евентуално ще станат жертва и на влагата.



Слънчеви очила

Не си правете труда да търсите дребна дата, отпечатана върху очилата ви - няма да я намерите. Но би било потребно, в случай че можехте. Освен че защищават очите ви от слънчевите отражения, слънчевите очила блокират нездравословните ултравиолетови лъчи, които могат да причинят рак или катаракта. За страдание, съгласно откриватели от Университета на Сао Пауло, с течение на времето слънчевите очила стават все по-малко ефикасни в блокирането на ултравиолетовите лъчи, частично заради естественото изхабяване, което може да докара до надраскване на лещите.



Боя

Ако сте майстор или сами се справяте с ремонтите, има възможност в мазето или гаража ви да има доста остарели кутии с багра. Вероятно на тях няма да видите период на валидност, само че това не значи, че можете да очаквате резултати като нови всякога, когато открехнете капака. Всъщност специалистите предлагат да се изхвърлят всички бои, които са били отворени в продължение на две до четири години. Неотворената багра на маслена основа ще остане годна за приложимост към 15 години, а боята на латексова основа - към 10 години. Независимо от периода, постоянно изхвърляйте всяка багра, която е мухлясала, изсъхнала или има късчета в нея.

Сапун

Да, твърдите блокчета, с които мием ръцете и тялото си също имат целесъобразен период на валидност. При някои той е оказан на опаковката, само че в случай че не е, би трябвало да ги изразходваме в границите на три години след датата на произвеждане, тъй като губят част от свойствата.

Паста за зъби

Надали ни се случва да я използваме прекомерно дълго, само че в случай че имаме някоя изостанала опаковка е добре да знаем, че се предлага използването й в границите на две години след датата на произвеждане. Не, че ще се скапе, просто губи свойствата си.



Батерии

Да, те също имат период на валидност и е добре да го съблюдаваме. В противоположен случай по батериите може да се следи разяждане или приключване, а по-вероятно е и да не извършват функционалността си както чакаме.

Луфа

Гъбата, която употребявате, с цел да се измиете, може да не е толкоз чиста. От една страна, мъртвите кожни кафези могат да заседнат в нея. Като прибавим и влагата от душа, която затруднява изсъхването на луфата, сътворяваме среда, в която бактериите процъфтяват. Дори и да миете своята в белина всяка седмица, естествената луфа би трябвало да се сменя на всеки три или четири седмици, а пластмасовите пуфове би трябвало да отидат на боклука след два месеца, съгласно Кливландската клиника.



 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР