Обикновено най-бързо разбираме за драмите в политиката и в киното.

...
Обикновено най-бързо разбираме за драмите в политиката и в киното.
Коментари Харесай

Измамник или феномен: 19-годишният Ханс Нийман, който разтърси света на шаха

Обикновено най-бързо разбираме за драмите в политиката и в киното. И в спорта, несъмнено.

Кой да допусна, че един от най-мащабните кавги този път ще пристигна не от футбола, бейзбола, Формура 1, тениса или NBA, да вземем за пример, а от шахмата. И ще го раздруса до основи.

Главният воин в тази история е едвам 19-годишният американец Ханс Нийман. Роденият в Сан Франциско младеж е един от най-младите гросмайстори - беше почетен със званието от Световната федерация по шах (FIDE) при започване на 2021 година

Днес обаче не се приказва за достиженията или гения му. А за крупни измами.

Най-популярната онлайн платформа за шах излезе с отчет от 72 страници, оповестен и от Wall Street Journal, в който се твърди, че Ханс Нийман е мамил в над 100 онлайн игри, в това число и в такива с големи парични награди.

Пътят на Нийман към върховете на международния шах

Ханс Нийман стартира да играе шах на 8 години. Година по-рано фамилията му се мести от Съединени американски щати в Холандия, където момчето посещава учебното заведение за гении Leonardoschool в град Утрехт. Там е и първата му среща с фигурите и дъската. Само година по-късно към този момент се състезава. Успехите бързо му проправят пътя до най-елитните учебни заведения и треньори в интелектуалния спорт.

Когато Ханс е на 10 година фамилията му се връща в Щатите. Нийман става най-младият победител в най-стария шахматен клуб Tuesday Night Marathon на Съединени американски щати, което му печели купата държавен първенец (USCF Master). На 16 година младежът влиза в Топ 100 на играчите при юношите с позиция No 88. Към днешна дата той е 6-ият най-високо оценен юноша в света на шаха и 45-ти в ранглистата при мъжете.

Разследването

Подозренията към гросмайстора стартират около светкавичното му нанагорнище в топ 50 на шахматистите в света през последните четири години. Особено се ускориха предишния месец, когато 31-годишният международен първенец Магнус Карлсен първо допусна, а по-късно непосредствено съобщи, че американецът печели посредством нелегитимни средства.

Нийман изрично отхвърля обвиняванията, само че признава, че е нарушавал разпоредбите минимум два пъти в предишното благодарение на шахматни машини – един път като 12-годишен в онлайн шампионат и повторно като 16-годишен в стриймван шампионат без ранкинг. Но в никакъв случай в игри с парични награди.

Докладът на Chess.com, позоваващ се на принадлежности за разкриване на измами, обаче показва доказателства, които трагично опонират на версията на американецa. Разследването означи шест от по-силните му персонални надпревари, които „ заслужават в допълнение следствие въз основа на данните “.

Пълното следствие, което е оповестено на 4 октомври вечерта, гласи, че младежът персонално е признал за обвиняванията и че след това му е неразрешен достъпът за избран интервал от време до Chess.com. Може да видите формалния документ

Скандалът избухва през септември когато Ханс Нийман побеждава Карлсен при игра с черните фигури на шампионата Sinquefield Cup с награден фонд 500 000 $. Там той поставя завършек на поредицата от 53 игри без загуба на сегашния международен първенец в класическата игра на шах. Шокиращото проваляне и отдръпването на Магнус Карлсен от шампионата разпалват пожар от мнения и изказвания, че Нийман мами. Дори Хикару Накамура, американският гросмайстор и някогашен No 2, се съгласява с тях.

 Ханс Нийман против Маркус Карлсен, машинация, шах, международен първенец

Оттеглянето на настоящ международен първенец е невиждано. Действията на норвежеца са изтълкувани като акт на митинг. „ Ако би трябвало да приказвам, съм в огромна неволя “, написа той в Twitter акаунта си, като прави мощен намек за неучтивост от страна на съперника му.

Две седмици по-късно двамата шахматисти се срещат още веднъж в шестия кръг на онлайн надпреварата Julius Baer Generation Cup. Там международният No1 сензационно се отдръпва след единствено един ход. Норвежецът най-сетне обяснява загадъчните си подмятания с публично изказване, като споделя, че не желае да „ играе против хора, които са мамили неведнъж в предишното “ и има вяра, че американецът е „ мамил повече, в сравнение с признава “.

„ Когато Нийман бе поканен в последната минута на Sinquefield Cup 2022, взех решение да се отдръпва преди събитието “, показа Карлсен за прекарването си. „ В последна сметка избрах да играя ".

" Прогресът на Ханс Нийман беше необикновен и по време на нашата игра в Sinquefield Cup. Имах усещането, че въобще не беше под напрежение или изцяло съсредоточен върху играта в сериозните позиции. Да си с черни фигури и да надиграваш съперника си по подобен метод за мен е нещо, което шепа играчи могат да създадат. Именно тази игра способства за смяната в гледната ми точка. “

Докладът на Chess.com поддържа оценката на Магнус Карлсен за извънредно бързото нанагорнище на Нийман в рейтингите на Световната федерация по шах - облага от 350 Ело точки (рейтингова система в голям брой бордови игри) за четири години и изумителен скок от 2500 до 2600 единствено за три месеца. Изкачване, несъмнено като „ статистически неизмеримо “:

„ Извън онлайн играта, Ханс е най-бързо издигащият се топ състезател в класическия шах на актуалната история “, се споделя в отчета. „ Гледайки чисто като рейтинг, Ханс би трябвало да бъде систематизиран като член на групата от топ млади играчи. Въпреки че не се съмняваме, че Ханс Нийман е надарен състезател, означаваме, че резултатите му са статистически невероятни. ", написа в отчета.

72-те страници в допълнение изясняват методологията зад инструментите за разкриване на машинация, които включват: „ разбори, които съпоставят ходовете с тези, предложени от шахматните компютри; изследвания на минало показване и профил на силата на играча; наблюдаване на държание по време на игра - да вземем за пример отваряне на други браузъри от страна на играчите; и принос от гросмайсторски анализатори на феърплей ”. Отбелязва се, че въпросната механика е уличавала десетки гросмайстори в машинация на Chess.com, в това число четирима от актуалните топ 100 в света. И всички до момента са си признавали.

Любопитната победа на Нийман над Карлсен, от която потегля всичко, топ играчите разказват като „ в несъгласие с нужното равнище на подготовка за победа международен първенец по шахмат ”.

Ханс Нийман настойчиво отхвърля всичко.

Световната федерация по шах (FIDE) излезе с изказване предходната седмица, в което се споделя, че ще свика личен съвет от трима души, с цел да прегледа обвиняванията. „ Фокусът на следствието ще бъде с два целта: инспекция на изказванията на международния първенец за хипотетична машинация от Нийман и самоизявлението му по отношение на онлайн измамите. Съветът ще обезпечи заслужено решение, което да пази правата и на двете страни по време на следствието. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР