Обикновено дискусиите на Балканите са за миналото и историята и

...
Обикновено дискусиите на Балканите са за миналото и историята и
Коментари Харесай

Ковачевски: Когато говориш за история, не обещаваш нищо, по-трудно е да говориш за икономика

„ Обикновено полемиките на Балканите са за предишното и историята и има политици, изключително от прилежащи страни, които обичат да приказват на тематики от историята и това са най-лесните тематики за диалог, тъй като когато говорите за история с жителите, в действителност нищо ти им обещавате. Най-трудно е да се приказва с жителите за стопанската система, тъй като тогава се дава обещание и жителите имат упования за по-добър стандарт на живот. Ще приказвам за сегашното и проектите за бъдещето, за всичко, което ние като страна в съдействие със страните от района и нашите стратегически сътрудници осъществяваме с една единствена цел - икономическо развиване и по-добър стандарт за жителите “, сподели министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който през днешния ден е главен преподавател на Преспанския конгрес за разговор на сесията „ 65 години след Римското съглашение: изцяло стопански реконструирана и интегрирана ли е Европа? “
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 472
Ковачевски подчертава на хармонизирането на законодателството на страната с това на Европейски Съюз, използването на стандартите за структурни промени, районната самодейност „ Отворени Балкани “ и нейните стопански изгоди, както и интеграцията на района в Европейски Съюз и единния пазар на съюза.

„ Направихме доста, взехме сложни решения за участие в Европейски Съюз и НАТО, за по-добро бъдеще на жителите. Членството в НАТО е реализирано. Поради обсада Европейският съюз не извършва обещанията си, макар че има необятната поддръжка на страните-членки. Продължаваме да работим по европеизацията на цялостната система в страната, прилагаме европейските демократични и обществени полезности вкъщи. Ние сме част от европейското семейство и споделяме едни и същи полезности. Нашият ангажимент за участие в Европейски Съюз е явен още от оповестяването на независимостта на страната. От 2005 година сме страна кандидатка за участие, а преди 20 години беше подписано Споразумението за асоцииране, което предвиждаше то да бъде реализирано след 10 години. Въпреки че тази времева вероятност не е реализирана, Споразумението за асоцииране към момента е единствената правна рамка, която дефинира връзките сред двете страни и която способства за икономическата и политическа непоклатимост на страната за консолидиране на демокрацията и върховенството на закона ", сподели в изказването си Ковачевски.

По думите му 65 години след подписването на Договора от Рим повече от ясно е, че би трябвало да бъде изпълнено обещанието за консолидиране на Западните Балкани. 

В този панел от форума, който се организира от през вчерашния ден в Охрид, се чака да приказват сръбският министър председател Ана Бърнабич и ръководителят на Съвета за районно съдействие Майлинда Брегу. 

В следобедните часове ще се организира и панелът „ Западните Балкани - ръководство в бурни времена “, присъединяване в която ще вземат вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич и специфичните пратеници на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, на Обединеното кралство -Стюарт Пийч, на Германия- Мануел Сарацин и на Австрия - Йоханес Айгнер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР