Обичайно е лятно време гастроентеритният синдром да се среща по-често.

...
Обичайно е лятно време гастроентеритният синдром да се среща по-често.
Коментари Харесай

Проф. Христова: Когато има стомашно-чревна инфекция при дете, бързо да се търси лекарска помощ

„ Обичайно е лятно време гастроентеритният синдром да се среща по-често. Той се предизвиква освен от вируси, само че и от чревни бактерии “. Това сподели пред bTV проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Тя бе безапелационна, че с цел да избегнем проблеми, най-важното е да си мием ръцете.

„ Не би трябвало да забравяме за измиването на ръцете си даже когато ни почерпват с нещо “, добави тя.

„ При множеството от болестите болният човек е източник на болестта и със нечистите си ръце той замърсява повърхности, храни, води, а посредством тях се заразяват здравите хора “, изясни специалистката.

Тя се спря на казуса с гастроентеритите при деца.

„ Има вируси, които предизвикват гастроентерити, и то най-вече при деца до 5 пет години – каквито са ротавируси, норовируси, които обаче са най-вече със зимна сезонност, само че не изчезват през годината. Има вируси, които участват по-често през късна пролет, лято, ранна есен, които предизвикват най-общо диария, гадене и повръщане, изнемощялост, за няколко дни обаче минават “, сподели проф. Христова.

По думите й особено за тези инфекции са многократните изхождания, които стават все по-редки и воднисти, като в доста случаи те се съпътстват от гадене, повръщане и температура, както и от обща изнемощялост и безапетитие. Тя бе безапелационна, че е доста значимо да се търси незабавно помощ, когато става въпрос за деца.

„ Колкото по-малки са децата, толкоз по-бързо се дехидратират – губят вода и електролити, и бързо се стига до животозастрашаващи обстановки. Когато има прекомерно чести изхождания в границите на 24 часа, обезателно би трябвало да се потърси лекарска помощ, а от време на време се постанова и хоспитализация – за един, два, три дни, с цел да се рехидратира детето и да се върнат електролитите. При по-възрастните има повече време за деяние “, изясни специалистката.

Тя обърна внимание на това какъв брой значимо е да се съхраняват добре храните през топлия сезон.

„ Има храни, които, в случай че са оставени отвън хладилни условия, се скапват. Винаги в тях може да остане някаква салмонела и когато са отвън ледник, тази салмонела се развъжда и предизвиква салмонелоза, което е тежко заболяване. Много е значимо какво консумираме, когато сме на открито “, сподели проф. Христова.

Тя предизвести и за повече внимание, когато се купуват храни от топли витрини, тъй като има заплаха и от стафилококов енетероктоксин в топлото време.

Проф. Христова бе безапелационна, че множеството от тези болести се самоограничават за два-три дни.

„ Ако за два дни няма усъвършенстване на положението, обезателно да се потърси лекарска помощ и надлежно лекуване “, предложи тя.

„ Трябва да оставим стомашно-чревният тракт да почива, да няма интензивно хранене. Можем да вземем и деен въглен и медикаменти, които потискат мотилитета на чревния тракт. Трябва да се одобряват и доста течности “, добави специалистката.

Проф. Христова бе безапелационна, че случаите на ковид стават все по-малко и няма място за терзание в тази връзка.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР