Обичаме музиката на Queen и можем да слушаме групата с

...
Обичаме музиката на Queen и можем да слушаме групата с
Коментари Харесай

Уникалното в гласа на Фреди Меркюри според някои научни изследвания

Обичаме музиката на Queen и можем да слушаме групата с часове. Несъмнено една от аргументите да ни е толкоз обичана - на нас и на милиони хора по света, е присъединяване на Фреди Меркюри в нея. Един необикновен музикант с още по-невероятен глас, от който не можем да откъснем уши.

Силата на гласа на Меркюри постоянно ни се е коствала галактическа, по тази причина и не сме по никакъв начин сюрпризирани, че екип от учени взема решение да провели дали зад тези забележителни тонове, които Фреди владее, имат някакво научно пояснение.

Изследователите вършат обстоен акустичен разбор на вокалния диапазон на вокалиста на Queen, като за задачата изследват разнообразни негови записи. Откриват, че Фреди Меркюри може стремително да трансформира своя глас, тъй че да звучи по едно и също време безпрепятствено и жестоко. И то освен до момента в който пее, а даже когато е напрегнат по време на изявленията.

Учените са на мнение, че тази му заложба е в резултат на способността му да доближава честотата на вибратото - тя е по-висока от стандарта за множеството типичен подготвени вокалисти. Изследователите допускат, че Фреди е умеел да манипулира своята вентрикуларна сгъвка, която се намира тъкмо над гласните струни.

Така Меркюри е можел да основава " субхармоници ". Субхармоникът (унтертон) е звукова вълна (чист звук), чиято периодичност е цяло число пъти по-ниска от честотата на главната звукова вълна и е определяща за тембъра.

Субхармониците от своя страна създават звуци, които множеството хора не биха могли да генерират. " Тези характерности, комбинирани с бързото и нерегулярно вибрато, са помогнали на Фреди Меркюри да построи своята ексцентрична и ярка личност на сцената ", стигат до умозаключение откривателите.

До момента се смяташе, че гласовият диапазон на Фреди е бил четири октави. И въпреки, че сегашното изследване не намира съответни доказателства за това, няма никакво подозрение, че Фреди Меркюри е имал популярен глас. А науката единствено удостоверява какъв брой неповторим е бил той в действителност, пишат от IFL Science.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР