Обичам Пловдив и дори и това, че служих войник тук,

...
Обичам Пловдив и дори и това, че служих войник тук,
Коментари Харесай

Дони от Фондацията: Просълзих публиката в Нова Зеландия с ...

Обичам Пловдив и даже и това, че служих боец тук, не понижи любовта ми към този град

Лична среща с Далай Лама преди 26 години ме направи поддръжник на будизма

Любими рок песни на три генерации българи ще озвучат Античния спектакъл в Пловдив в симфоничен акомпанимент на 25 юли в концерта на ФОНДАЦИЯТА и Държавна опера-Пловдив: „ Големите БГ рок гласове “.

Супергрупата ФОНДАЦИЯТА със специфичните си посетители - Наско от Б.Т.Р., Звезди от АХАТ, Славин Славчев и Държавна опера-Пловдив с диригент Константин Добройков, са подготвени с повече от два часа типичен шлагери. 120 минути именити БГ рок бисери като " Черната овца ", " Рок в минало време ", Вкусът на времето ", " Пак ще се прегърнем " и " Да погледна в теб ", " Уморени крила ", " Страхотен ден ", „ Малкият принц ", " Две следи ", " Клетва " и още песни, част от житейския саундтрак на българина.

Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански и всяка нота, белязала златните им музикални кариери основават ФОНДАЦИЯТА през 2013 година Оттогава супергрупата има в актива си стотици концерти - три турнета в Съединени американски щати и Канада, два европейски тура, едно азиатско турне в Тел Авив, Кувейт, Катар, Дубай, Япония и Южна Корея, турне в Австралия и Нова Зеландия, и вършат първото околосветско турне на български реализатори.

*****

- Супергрупата „ Фондацията “ идва в Пловдив за същински музикален театър, като води със себе си огромните БГ рок гласове. Какво да чака пловдивската аудитория? Ще чуе ли обичаните на генерации песни?

- Определено няма да чуете нито една непозната ария, само че ще има доста изненанди във вокалните аранжименти, както и симфоничен тон.

- Каква е историята на името на групата? Как се стигна до нейното основаване?

- Групата е на 8 година, само че към този момент безусловно обиколихме целия свят, правейки стотици концерти на 4 континента. Създадохме се по логиката на супергрупите. Всеки участник има дълга и сполучлива кариера. Трима от нас са носители и на приз за повсеместен принос. Името пристигна от популярната поредност на Айзък Азимов.

- Имали сте доста концерти из страната и в чужбина. Какви са чувствата ви, по какъв начин реагира публиката?



- Запява през цялото време и това се случва на всички места по света. Ние се забавляваме и претърпяваме всякога песните си дружно с всяка аудитория. Може би на това се дължи и част от триумфа на плана ни.

- Накъде води пътят на ФОНДАЦИЯТА след концерта на Античния спектакъл в Пловдив?

- Към идващия концерт, няколко дни по-късно.

- Имате ли някакъв обред преди концерт?

- Нямаме колективен обред, само че доста се смеем преди концерт, а постоянно се разсмиваме един различен и на сцената.

- Кога стартира връзката ви с музиката? Как стана по този начин, че Дони се трансформира в емблема за няколко генерации? Още се пеят с неспокойствие „ Уморени крила “, „ Малкият принц “...

- От 5-годишен изсвирвам на пиано, от 15 година на китара, а от 16 - на бас китара. След 18 година започнах да изучавам пеене, въпреки да пея от дребен. Никога не съм си представял, че ще върша нещо друго с изключение на музика. Останалото е път, по който още ходя.

- Има ли рецепта за основаване на текст на ария, която ще се трансформира в шлагер?

- Не, само че е добре да си откровен и автентичен.

- Не е загадка, че будизмът е метод на живот, философия за вас. Как се случи това?

- Преди 26 година, след една персонална среща с Далай Лама.

- Предвид многочислените ви действия и заложби, в коя роля се чувствате най-комфортно - в тази на продуцент, текстописец, музикант, артист? Или на брачен партньор?

- Във всяка от изброените се усещам изцяло на място.

- Какво ви свърза с театъра?

- Започнах и не преставам да играя към този момент 29 година в “Секс, опиати и рокендрол”. Оттогава участвах в доста постановки като артист и написах театрална музика за 50 спектакъла. В театъра се срещнах с Нети. Театърът е мой дом.

- Музиката и театърът са подложени на тежко тестване в днешно време. Как успявате да творите? Оказа ли се пандемията огромно тестване за вас или по-скоро ентусиазъм?

- Пандемията беше отлично време да създадем нов албум с Нети, да напиша и запиша нов, солов албум за мен (предстои издаването му) и да се порадвам на фамилията си. Последните 7 година прекарвах повече в чужбина, в сравнение с у дома.



- Със сигурност имате хиляди мемоари от ваши театрални изяви, само че бихте ли откроили някой, било той занимателен или печален, който се е запечатал в съзнанието ви?

- Няма да не помни по какъв начин всички от “Фондацията” се просълзиха дружно с публиката в Окланд (Нова Зеландия), до момента в който пеех “Облаче ле бяло”.

- Пловдив се слави с вярна и меломанска аудитория. Така ли е съгласно вас?

- Обичам Пловдив и даже и това, че служих боец тук, не понижи любовта ми към този град. Винаги изпитвам изключително неспокойствие, когато пея тук.

- Кажете няколко думи за взаимния ви албум с Нети?

- След 15 година пауза имахме какво да кажем. Надявам се да сте го чули.

- Има ли ярък път за българската музика? Достатъчно известна ли е тя и би ли постигнала триумф в борбата с... да ги назовем, вносни осъществявания?

- Музиката ни е чудесна. Не забравяйте, че тя стои паралелно с всяка западна музика в радиата. Нито “пропада” като тон, нито като хрумвания.

- Като човек с дейна гражданска позиция по какъв начин гледате на политиката и на всичко, което се случи през последната година?

- С безмълвие.

- Имаме ли потребност от Малкия принц в този момент?

- Имаме потребност да препрочитаме класиките и да ги четем на децата си.

- Нека да поканим пловдивчани и гостите на града на концерта в неделя.

- Заповядайте, другояче доста ще ни липсвате!

- Какво ще пожелаете на читателите ни?

- Мир.

Добрин Векилов-Дони е роден на 7 май 1967 година в София. Завършва Медицинска академия със компетентност фармация.От 1988 година до 1992 година учи пеене при маестро Стефан Анастасов. Занимава се професионално с музика от 1989 година Започва кариерата си като вокалист в групите „ Атлас “ (до 1993 г.) и „ Медикус “. Заедно с Момчил Колев образува дуета Дони и Момчил, с който разделят една сцена до 2000 година В началото на 21. век прави дуетни осъществявания и със брачната половинка си Антоанета Добрева-Нети.

С обединенията „ Атлас “ и „ Медикус “ записва общо четири албума. През 1993 година дружно с Момчил записват „ Уморени крила “. Тази ария предначертава и триумфа на първия албум на Дони в дует с Момчил - „ Албумът “ (1993). С него Дони печели премията Албум на годината и Хит на годината съгласно сп. „ Ритъм “ и националната премия „ Най-добър вокал “ за 1993 година Следва различен огромен шлагер - „ Малкият принц “ (първа премия за видеоклипове на фестивала „ Златната антена’95 “). Дуетът издава 5 албума, всеки от които е продаден в стотици хиляди копия. Дони и Момчил са първите български реализатори, излъчени по MTV, с песента им " Ближи си сладоледа ". Видеоклипове на Дони се излъчват и по френския музикален канал МСМ, а британското музикално списание „ Q “ причислява дуета Дони и Момчил към най-успешните международни групи на 1997 година дружно с U2 и Oasis. Сега Дони е част от супергрупата " Фондацията ", с която покорява сцените в България и света.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР