Обичам България със сърцето си, казва съпругата на царя, за

...
Обичам България със сърцето си, казва съпругата на царя, за
Коментари Харесай

Доня Маргарита - слънчевата сянка, с която Симеон II гледа новините

Обичам България със сърцето си, споделя брачната половинка на царя, за която страната ни от дълго време е втора татковина
Ще се наложи да поизостави за известно време обичаните си коне и разходките в планината до цялостното си възобновяване след оперативна намеса

Здраво стъпила на земята, прагматична и човек, на който може да се разчита. Така разказва брачната половинка си Симеон II.

Доня Маргарита е първият човек, чието мнение и съвет търси царят. Крехка, дискретна и с усмивка, царицата е постоянно до него, само че без да натрапва наличието си. Нарича сама себе си “слънчевата сянка на царя ”. А след 60 година брак двамата са несъмнено доказателство на приказката, че зад всеки съумял мъж стои една мощна жена.

Повече от 20 години доня Маргарита живее разкъсвана сред София, където е царят, и Мадрид, където живеят множеството от децата и внуците им. Но без съмнение последва брачна половинка си в родината му, когато той се завърна дефинитивно и влезе в политиката като министър председател и водач на партия.

Именно тя е първият човек, с който цар Симеон изговаря желанието си да се включи в политиката в България. Крехка е единствено на външен тип, само че като характерен Козирог (имаше рожден ден единствено преди ден) е със мощен темперамент и той постоянно се допитва до нея и се вслушва в думите ѝ. “Жена ми ме насърчи при вземането на това решение, което щеше да има тежки последици. Тя знаеше, че не съм погледнал незадълбочено на въпроса ”, споделя Симеон II в автобиографията си години по-късно.

 

Двамата са доста разнообразни като характери, само че се допълват и имат доста мощна връзка. Царицата търпеливо изслушва брачна половинка си, само че рядко му дава непоискани препоръки и

не се меси, когато не я е потърсил за мнение

Част от фамилния им обред е вечер двамата да гледат дружно новините и да разясняват тематиките от деня.

“Обичам България със сърцето си ”, споделя доня Маргарита. Откакто е омъжена за царя, България е за нея наедно с родната Испания.

През 2001 година, в първите си дни в тогава към момента непознатата за нея София, доня Маргарита се оправи с огромно предизвикателство - подреди сама новия си дом. Заедно с царя се нанесоха в дребната къща към двореца “Врана ”, върнат напълно неотдавна от страната на фамилията на Симеон. Царицата сама обикаляше магазините в избор на плочки, мебели, завеси и всичко належащо за опразнената от комунистическия режим постройка.

Като премиерша мъчно привикна с защитата, липсваше ѝ свободата от Мадрид, където се бе придвижвала главно пешком или с метро. Често се връщаше в испанската столица, тъй като ѝ липсваха децата. А те съвсем не идваха тук, тъй като до момента в който беше министър председател, Симеон Втори им бе забранил, с цел да няма спекулации по техен адрес. Затова Маргарита летеше до такава степен, само че полетите си плащаше сама.

Кракът ѝ стъпваше в постройката на Министерския съвет извънредно рядко, спомнят си работили с царя в премиерските му години. И до през днешния ден царицата не обича публичността, само че пък е непроменяемо до брачна половинка си, когато протоколът го изисква.

Сватбата на царската щерка Калина през есента на 2002 година обаче се трансформира в светското събитие на сезона за европейските благороднически семейства. Тя събра в Царска Бистрица

толкоз доста персони със синя кръв, каквито България не е виждала вкупом и преди, и по-късно.

Като премиерша Маргарита се посвети на щедрост, само че без да парадира с това. Правеше постоянно дарения на сиропиталища и старешки домове, откликваше в помощ на хората, които ѝ изпращаха персонални писма във “Врана ”. Единствената благотворителна акция с гласност и необятен медиен отзив доня Маргарита направи около 70-годишния си празник. През 2005 година тя прикани всичките ѝ дарове да са в пари, които да бъдат дарени на дребния тогава Борис Ковачев от Варна, който се нуждаеше от животоспасяваща интервенция. Така царицата се включи в огромната акция, проведена от майка му Светломира Ковачева, която стана “Достоен българин ” на в. “24 часа ” за 2004 година

Царицата доста обича всичко българско, само че

на сърце най-вече са ѝ шевиците

От нея е наследила любовта си към пафти и български национални претекстове в облеклата и княгиня Калина. А доня Маргарита познава всички магазини за сувенири в София и постоянно ги е наобикаля, с цел да вземе дребни подаръчета за снахите и за приятелки в Мадрид.

Макар да е католичка, царицата постоянно съпровожда брачна половинка си в българските храмове и съблюдава всички православни ритуали. Предпочита да прекарва времето си измежду природата, с обичаните си коне. Спортистка е и с изключение на язденето всеки ден прави гимнастика, катери планините или кара ски. Когато царят е свободен, двамата си вършат дълги разходки, от време на време катерят и върхове, дружно покориха и Мусала.

Сега обаче разходките в планината ще останат за известно време на назад във времето, тъй като неотдавна царицата претърпя оперативна намеса и сега прави рехабилитационни процедури. Възстановяването е постепенно и изисква характерни медицински грижи, по тази причина и тази година тя ще остане по-дълго в Мадрид и няма да се върне в София с царя за рождения ден на сестра му княгиня Мария Луиза на 13 януари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР