Обхватът на морския лед в Антарктида е спаднал до 1,92

...
Обхватът на морския лед в Антарктида е спаднал до 1,92
Коментари Харесай

Интерактивна ГИС карта показва тревожни климатични промени


Обхватът на морския лед в Антарктида е понижен до 1,92 милиона кв. км на 25 февруари 2022 година (източник: WMO)

Последните осем години са най-топлите, измервани до момента, а световната междинна температура през 2022 година е била с 1,15 ± 0,13 °C над междинната за прединдустриалния интервал. Това излиза наяве от годишния отчет на Световната метеорологична организация (WMO) за положението на климата за 2022 година

WMO показа най-важното от отчета в, основан с Географска информационна система платформата на софтуерната компания Esri, който демонстрира образно с интерактивни карти, диаграми и видеа главните стойности и трендове по 7 основни климатични индикатори.

Все по-реална е заплахата да стигнем сериозното средногодишно покачване на температурата от 1,5° C, което би довело до застрашителни за планетата промени в околната среда, биоразнообразието и други В взаимозависимост от другите източници на данни, в сторимапа се показва, че 2022 година е била 5-ата или 6-ата най-гореща година, записана в миналото.

Въглеродният диоксид (CO 2) е парниковият газ с най-голямо влияние върху околната среда, следван от метана и азотния оксид. Освен увеличение на средногодишните температури, парниковият газ провокира окисляване и стопляне на океаните, размразяване на ледниците и морските ледове, както и повишение на световното морско равнище.

През 2022 година са регистрирани най-ниските равнища на рН на океаните от най-малко 26 хиляди години. Морското ниво също бележи рекордно повишаване с към 180 мм от 1900 година до наши дни. От сторимапа излиза наяве още, че обсегът на морския лед в Антарктида е понижен до 1,92 милиона кв. км на 25 февруари 2022 година, най-ниското записано равнище.
още по темата
Нагледно и въздействащо е показано и рекордното размразяване на ледовете в Швейцарските Алпи – това несъмнено е един от най-мрачните върхове в региона на климата през миналата година в Европа.

Върху интерактивна Есри Географска информационна система карта, като част от сторимапа, са визуализирани и рискови естествени феномени като суши, наводнения, несъразмерни горещини, урагани и други, случили се по целия свят поради промените в климата през 2022 година

Наред с отрицателните климатични трендове и статистики, WMO показва и някои регистрирани положителни промени, измежду които повишение производството на възобновими енергийни източници. То бележи доста повишаване през последното десетилетие – сочат диаграмите в сторимапа. Вятърът и слънчевата сила да вземем за пример доближават рекордните 12% от международното електричество през 2022 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР