Обходът на Чепеларе с дължина почти 4 километра ще се

...
Обходът на Чепеларе с дължина почти 4 километра ще се
Коментари Харесай

Обходът на Чепеларе ще е с евросредства, умуват за трета лента между Смолян и Асеновград

Обходът на Чепеларе с дължина съвсем 4 километра ще се финансира с евросредства от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна съгласуваност “ в идващия програмен интервал 2021-2027 година Това удостовери за Actualno.com инж. Галина Василева - началник на дирекция „ Координация на стратегии и планове “ и началник на Управляващ орган на оперативната стратегия.

„ В стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година е планувана опция за финансиране на рехабилитация/реконструкция на пътища втори и трети клас от републиканската пътна мрежа, които са значими за реализиране на връзки с главната мрежа. За тази цел са избрани към 100 млн. евро “, сочи в писмения си отговор инж. Василева до Actualno.com.
Чепеларе събира звездите на международното ски-ориентиране
Повече от 230 елитни състезатели ще дойдат идната седмица за европейското състезание по ски-ориентиране, хазаин на което тази годи...
Прочети повече
Тя разяснява, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ е предложила показателен лист с пътни прави, допринасящи за свързването на ТEN-Т мрежата с значими стопански центрове (земеделски региони, индустриални зони и др.), пристанища, летища, жп гари.

„ В листата попада и построяването на път ІІ-86 „ Обходен път на гр. Чепеларе от км 0+000 до км 3+997 “, както и се обмисля изследване за отчасти създаване на трета лента сред Асеновград и Смолян “, прецизира тя.

 

 


Наш музей стана единственият в Югоизточна Европа с платформа за инвалидни колички
Музей на родопския карст в Чепеларе, който е уникален на Балканите и в Югоизточна Европа, към този момент е оборудван с платформа за и...
Прочети повече
 

Работата по създаване на обходен път на Чепеларе започва през далечната 2001 година, само че напредваше извънредно постепенно. През 2004 година планът още веднъж е рестартиран, само че отново за малко. През 2011 година строителството е замразено заради липса на средства. 

През 2014-та бе направена нова първа копка – трета подред. При трите церемонии са съобщавани разнообразни бюджети за него. 4,5 млн. лв. сякаш бяха обезпечени още първоначално, когато първата копка направи тогавашният районен министър Евгени Чачев, а цялата нужна сума - 6,3 млн. лева После обявената за обекта сума набъбна на 10 млн. евро, а за финансиращ орган се уточни програмата „ Трансгранични пътища V “. Средства за тази права по този начин и не се появиха в формалните планове на която и да е стратегия.    

Обходът на Чепеларе е един от най-важните обекти за Смолянска област. Неговото предопределение е да усъвършенства пътната връзка с Пловдив и вътрешността на страната. Той би трябвало да изведе автомобилния поток отвън Чепеларе. Сега леки коли и камиони минават през средата на града.

Участъкът е и част от метода към бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти. Той ще е за всички типове авто превоз и в случай че не се направи байпас на Чепеларе, градът няма да издържи на натоварването.
И Чепеларе с приз Европейски град на спорта`2022
След Панагюрище и Чепеларе получи наградата Европейски град на спорта за 2022 година. Това стана след инспекция на делегацията, изпратена от...
Прочети повече
 

 



 

Същото се отнася и за пътя сред Асеновград и Смолян като цяло. Трета лента е извънредно нужна, когато се отвори граничният пункт, който е към този момент подготвен. В противоположен случай ще сме ежедневни очевидци на тапи по цялото двулентово трасе с обща дължина 80 км.

Още от СМОЛЯН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР