Обезценяването на турската лира се усеща и в Германия -

...
Обезценяването на турската лира се усеща и в Германия -
Коментари Харесай

Когато роднините в Турция страдат


Обезценяването на турската лира се усеща и в Германия - износът мощно е намалял. А доста хора с турски корени се тревожат за околните си, на които парите не стигат.

В момента една турска лира коства единствено шест евроцента

Турските банки в Кьолн напълно не са малко. Пред една от тях се вие дълга опашка, само че несъмнено и пред другите е по този начин. Обяснението е просто: турската лира продължава да губи стойност - единствено от началото на годината се е обезценила на половина. И хората, които имат родственици или близки в Турция, се пробват да им оказват помощ - изпращат им евро.

В момента една турска лира коства единствено шест евроцента. По публични данни инфлацията в страната за тази година е достигнала 21 %, само че доста специалисти считат, че тя е много по-висока. Непрекъснато растящите цени изправят хората в Турция пред тежки проблеми,

Кой печели и кой губи от рецесията

Германско-турското сдружение в Бон отбелязва, че от девалвацията на лирата има освен губещи, само че и печеливши. Тя се отразява най-зле на хората и на компаниите, чиито доходи са в турски лири. В тази група влизат и хора с турски корени отвън страната, които живеят с помощта на парични прехвърляния или облаги в турски лири - да вземем за пример пенсии или наеми от парцели в Турция, изплащани в турската национална валута. Т.е. девалвацията на турската лира съществено визира и хора, живеещи в Германия. Същото важи и за тези, които поддържат спестявания в турски лири, а и за компаниите с доходи от наеми, произвеждане и услуги, изплащани в турски лири.
Редакцията предлага
Случващото се в Турция дава отражение и върху немската стопанска система. Според немското министерство на външните работи, Федералната република е един от най-големите задгранични вложители в Турция, а размерът на стокооборота възлиза на 36,6 милиарда евро по данни от 2020-а година. В Турция има над 7400 немски компании или компании с немско финансово присъединяване.

За компаниите, които изнасят артикули от Германия за Турция, става по-трудно да пласират продукцията си. Навярно ще им се наложи да понижат цените, с цел да не бъдат изместени от турски съперници, споделя Емине Емел Йълдъз от Германско-турското сдружение. Но даже тези компании или частни лица, които оперират в Турция в евро, може да пострадат - заради това, че турските им бизнес сътрудници са изпаднали във финансови усложнения или даже във банкрут.

Отражението на лихвената политика

Грегор Волф, изпълнителен шеф на немския Съюз на тъговците експортьори, счита, че сегашната обстановка хвърля сянка върху Турция като многообещаващ търговски сътрудник: " Още през август тази наклонност докара до спад в немския експорт за Турция с цели 30 % ", споделя Волф.

Той счита, че за девалвацията на лирата е отговорна паричната политика на турското държавно управление. И се надява, че в случай че турските управляващи премислят лихвената си политика, с малко повече самообладание инфлацията може да се овладее. Волф, както и доста други експерти, твърди, че в Турция лихвите би трябвало не да се намаляват, а по-скоро противоположното - да се подвигат.

Тревогите на турската общественост в Германия

Слабата турска лира отваря обаче и шансове - да вземем за пример при закупуването на недвижими парцели в Турция. Почивката в южната българска съседка също ще поевтинее. И въпреки всичко, за доста хора с турски корени, живеещи в Германия, сега на напред във времето са усложненията на техните близки и родственици в Турция. В Германия живеят към три милиона души с турски корени и съвсем всички имат родственици и другари в страната, наранена от икономическата рецесия. Мнозинството от тези милиони следи с паника протичащото се в Турция, признава Емине Емел Йълдъз.

Същото споделя и жена, която живее в кьолнския квартал Еренфелд - там са се заселили изключително доста хора с турски корени. Жената доста се тормози за роднините в Турция, които към този момент нямали пари за покриване на всекидневните си разноски. На този декор човек просто не може да мисли за евтината отмора, споделя дамата.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР