Обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст да бъде

...
Обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст да бъде
Коментари Харесай

Предлагат повече пари за втората година от майчинството

Обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст да бъде обвързано и равно на минималната работна заплата за страната, плануват промени в Кодекса за обществено обезпечаване, импортирани в Народното събрание от Българска социалистическа партия.

Целта е трайно да се уреди размерът на компенсацията, изясняват депутатите.

Един от причините им е демографската рецесия в страната, като броят на новородените е понижен от близо 81 000 през 2009 година до 58 678 през 2021 година или с над 22 200, като тази наклонност е трайна.

Според тях намаляващата раждаемост се дължи на възходящата неустойчивост и неустановеност на младежите за тяхното бъдеще. От левицата припомнят, че при последното постоянно държавно управление е реализиран консенсус размерът на компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2-годишна възраст да е равно на минималната работна заплата.

Какви промени в поддръжка на фамилиите с деца са в действие от тази година

Така за 2022 година и досега за 2023 година компенсацията беше несъмнено на 710 лв., само че в този момент минималната заплата вече  е 780 лв..
 istock istock
По данни на Национален статистически институт броят на обезпечените лица, получаващи обезщетение за развъждане на дете до 2 години е малко под 30 000. Така спомагателните средства по бюджета на ДОО за увеличение на компенсацията, са в размер на 96 млн. лв.. 
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР