Обезщетение от 5000 лева е осъдена да плати учителка от

...
Обезщетение от 5000 лева е осъдена да плати учителка от
Коментари Харесай

Осъдиха учителка заради насинено в детска градина дете в Панагюрище

Обезщетение от 5000 лв. е наказана да заплати учителка от Детска градина „ Пролет " в Панагюрище за насинено момченце от групата, за която отговаряла.След случая, родителите на малчугана са завели и спечелили гражданско дело пред Окръжния съд в Пазарджик. Искът за 26 000 лв. против педагожката и детската градина е отчасти почетен.

Историята стартира на 5 септември 2017 година, когато дребният Краси, тогава на 2 години и 4 месеца, е за втори ден на градина. Следобед е взет от татко си Георги Налбантов със синини и от двете страни на лицето, по шията, по едното ухо.

Учителката Павлина Ерова изяснява, че пострадванията били нанесени от друго дете, което целувало и хапало момченцето като израз на любов. Малко по-късно Георги и татко му се връщат в градината да търсят пояснение, тъй като не имат вяра на тази версия, стига се до разгорещени разпри и даже сдърпване. Случаят прерасна в народен скандал, откакто бе оповестен в обществените мрежи от фамилията.Пред магистратите упрекваната учителка Павлина Ерова още веднъж споделя, че контузиите са нанесени от по-голямо момче, оставено в групата на най-малките, тъй като Краси единствено него познавал и в наличието му се чувствал по-добре.Три педагожки, както и директорката на градината също свидетелстват, че дребното момченце било умерено след насиняването, спало на обяд и обяснявало по какъв начин баткото го „ цункал, гушкал и щипнал ". Опитали се да му оказват помощ, като го мазали с платен от аптеката мас и налагали наранените места с мокри кърпички.Хората от фамилията на детето пък описват по какъв начин Краси бил извънредно смутен, плачел, бълнувал и чак на идващия ден съумял да показа, че госпожата го била, дърпала му ушенцето, по тази причина не желал да върви на градина.

Много време по-късно единствено при споменаването на тази дума се разплаквал, както и когато виждал дами, наподобяващи на учителката или детската градина. Личната лекарка на момченцето свидетелства, че при обзор след случая то плачело и повтаряло „ Градинката, градинката ", не й разрешавало да го допира. По бузата и ушенцето имало червени отпечатъци от пръсти, към този момент почнали да посиняват.Съдебно-психологическа експертиза също демонстрира, че част от нанесените контузии не може да са от захапване или рухване, а от тъпи предмети, допустимо е да са от човешка ръка на възрастен.

Учителката не е упрекната в закононарушение, а досъдебното произвеждане скоро след случая е прекъснато от прокуратурата заради липса на доказателства кой е създател на действието.
Магистратите я осъждат да заплати на фамилията 5000 лв. и лихви за времето от 5 септември 2017 година до цялостното издължаване. Искът на родителите против детската градина е отритнат.

Педагожката ще би трябвало да им заплати и 1365 лв. разходи по процеса, а родителите - 1054 на нея и малко над 900 лв. на детското заведение поради отхвърления иск до 26 000 лв..

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР