Обезщетение от 250 лева на прасе предлага най-големият свинекомплекс на

...
Обезщетение от 250 лева на прасе предлага най-големият свинекомплекс на
Коментари Харесай

Свинекомплекс предлага по 250 лв на прасе, ако се унищожи доброволно

Обезщетение от 250 лв. на прасе предлага най-големият свинекомплекс на Балканите на стопаните, които непринудено унищожат домашните си животни. При последното броене в област Добрич свинете от така наречен заден двор са към 1000, оповестиха от Агенцията по храните. В реалност са доста повече, тъй като стопаните ги укриват, обявиха кметове по време на съвещание на регионалната епизоотична комисия.

Добрич

17 са огнищата на Африканска чума по свинете у нас до момента. 20 са случаите на инфектирани диви свине, включително и в област Добрич, където се реализира една четвърт от свиневъдството на България. Една от незабавните ограничения, които би трябвало да се подхващат, е ново броене на прасетата в персоналните стопанства и с това са ангажирани кметовете.

Проф. Паскал Желязков, шеф на Националния диагностичен научноизследователски ветеринаромедицински институт: Да не се оправдават, че хората ги крият, няма къде да ги скрият! Прасето не можеш да го сложиш в спалнята си, то е в кочината – къде другаде да го скрием?
Според проф. Желязков са нужни още по-строги ограничения за ограничение на болестта.

Проф. Паскал Желязков, шеф на Националния диагностичен научноизследователски ветеринаромедицински институт: Трябва да се вземе решение в България най-малко 2 години да се забрани развъждането на домашни прасета в персоналния двор.
Предложението е импортирано в Министерски съвет и комисията по земеделие в Народното събрание. Същевременно бизнесът подхваща различен метод.

Д-р Румен Караманов, шеф на свинекомплекса в село Козлодуйци: Предложихме на хората обезщетение по 250 лева на прасе – коли го пред нас, подписва една декларация, че няма повече да гледа такива животни и си прибира месото в хладилника.
Предложението на индустриалния свиневъд е отправено към всички стопани в 3-километровата зона към комплекса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР