Обезпокоен съм за това, което се случва в България. Това

...
Обезпокоен съм за това, което се случва в България. Това
Коментари Харесай

Петър Стоянов обезпокоен, заговори за туткане и тюхкане

Обезпокоен съм за това, което се случва в България. Това съобщи президентът Петър Стоянов (1997-2002) пред БНТ. " Обезпокоен съм от метода, по който нашето публично мнение стартира още веднъж да изпитва подозрение. Да се чуди по какъв начин да избира сред НАТО и Русия...Точният въпрос е какво желаеме ние българите, с цел да станем по-привлекателна страна ", сподели Стоянов.

Според него постоянно се " туткаме " преди да вземем огромно решение и започваме да се " тюхкаме ", откакто сме го взели.

" Винаги съм бил почтен с българите. Обещах им, че ще ни одобряват в НАТО, в случай че бъда определен, и това се случи. НАТО и Европейски Съюз за нас беше неразделна двойка и тогава не трябваше да изпускаме момента. Обадих се на Стефан Софиянски и му споделих да написа молба за участие в алианса. Той ми сподели, в никакъв случай не са правили сходно нещо. Тогава се събрахме в моя кабинет и написахме молбата за НАТО дружно. Преди 25 година имаше религия в политиката, само че и времето беше по-различно. Стефан Цанев е прав, че имах вяра в това, което приказвам и върша и не политиканствах. Много непопулярни неща направих тогава.

Днешните политици се назовават водачи. Да си водач значи да вземеш безапелационни решения и да бъдеш следван. Това, което се случва в Украйна, е обезпокоително. Но повече съм смутен за България, тъй като още веднъж има съмнение и се приказва за избор сред НАТО и Русия. Ние постоянно се туткаме, преди да вземем решение, а по-късно се тюхкаме. Трябва да престанем с туткането и тюхкането. Повече от хората усетиха преимуществото да сме в НАТО и Европейски Съюз. Има нещо парадоксално. В първите години след Освобождението политиците ни са имали за блян за Европа. Тогава съветската интелигенция е срещу ръководството на Русия ", сподели още Стоянов.

" Няма смисъл да възприемаме Русия като зложелател, а да не слагаме под подозрение нашата принадлежност към НАТО и Европейски Съюз. Всеки български жител желае да се наложи общ европейски закон за върховенството на законите. След като сме създали избор, сме длъжни да го отстояваме ", разяснява президентът от 1997 година до 2001 година

" Сетихме се да дискутираме тематиката със Северна Македония доста късно - преди 2 години. Да не приказваме, че България не е била изключително прелъстителен образец през годините, за жалост. И Македония, и Албания имат да извървят доста дълъг път към Европа. Меркел установи, че всички, които желаят да са в Европейски Съюз, би трябвало да изпълнят критериите, само че не всички са го създали. България надалеч не е пречката на Северна Македония по пътя ѝ към Европа. Предизвикателствата през днешния ден са нови. Андрей Ляпчев, преди да стане министър-председател, се провиква " на този хал сме, тъй като ни ръководят политици с кокоши мозъци ". Дано да не заслужим сходна оценка от нашите потомци някой ден ", добави Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР