Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло с 34%

...
Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло с 34%
Коментари Харесай

Обезлесяването в бразилската част на Амазония намаляло с една трета за 6 месеца

Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло с 34% през първите шест месеца на 2023 година, демонстрират предварителни държавни данни, оповестени в четвъртък, съобщи Ройтерс.

Това е най-ниското ниво на обезлесяване от четири години, отбелязва Ройтерс, като оповестява, че позитивният процес на събитията евентуално се дължи на по-строгите екологични политики на президента Луис Инасио Лула да Силва.

От данни, предоставени от бразилската национална организация за галактически проучвания, излиза наяве, че през първата половина на годината са изгубени 2649 кв. км дъждовни гори – най-ниското ниво от 2019 година насам.

„ Това е нещо доста хубаво, само че у нас към момента има доста високи равнища на обезлесяване “, сподели Даниел Силва от бразилския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF).

След като пое президентския пост през януари, Лула да Силва даде обещание да постави завършек на обезлесяването до 2030 година след внезапния му скок по време на мандата на неговия предходник Жаир Болсонаро, който оряза ограниченията за отбрана на околната среда.

От сателитни данни от юни тази година се схваща, че са изгубени 663 кв. км, което е с 41% по-малко от същия месец предходната година.

Предстои обаче да се види дали спадът в обезлесяването ще се наложи като трайна наклонност през цялата година, защото занапред следва интервалът на годишния най-много на изсичането на горите и на горските пожари, който стартира през юли и завършва през септември.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР