Обезлесяването на горите в бразилската Амазонка постави нов рекорд за

...
Обезлесяването на горите в бразилската Амазонка постави нов рекорд за
Коментари Харесай

Обезлесяването на Амазонка достигна нов връх през февруари

Обезлесяването на горите в бразилската Амазонка сложи нов връх за месец февруари, съгласно формалните данни, оповестени в петък. Това е най-новият знак за повишаване на разрушенията при президента Жаир Болсонару.

Сателитни изображения демонстрират, че 199 квадратни километра горска завивка - повърхност, повече от половината от размера на американската столица Вашингтон - са били изгубени в бразилския район Амазонка предишния месец, съгласно програмата за наблюдаване Deter на бразилската галактическа организация INPE.

Това е нарастване от 2015 година насам.

Еколозите оповестиха новината за още по-тревожна заради обстоятелството, че февруари е дъждовният сезон в Амазонка, нормално слаб интервал за обезлесяване.
 12-годишен връх на обезлесяването в Амазонка
12-годишен връх на обезлесяването в Амазонка

Между август 2019 и юли 2020 година 11 088 квадратни километра джунгла е изсечена

" Първите два месеца на тази година и двата сложиха върхове за обезлесяване - 629 квадратни километра до момента, повече от три пъти предходната година ", сподели Ромуло Батиста от екологичната група Грийнпийс.

Това подклажда опасенията, че през 2022 година може да има още по-лоши опустошения в бразилската Амазонка от предходната година, когато обезлесяването доближи 15-годишен връх от 13 235 квадратни километра от август 2020 година до юли 2021 г ., съгласно друга стратегия за мониторинг на INPE, Prodes, чиито данни датират от 1988 година

" Това неуместно нарастване демонстрира неналичието на политики за битка с обезлесяването и екологичните закононарушения в Амазонка, водени от актуалната администрация. Унищожаването просто не стопира ", сподели Батиста в изказване.

Болсонару, който настоя за отваряне на предпазени земи за агробизнеса и минното дело, провокира интернационално неодобрение поради повишаването на обезлесяването и пожарите в Амазонка.

Откакто крайнодесният президент встъпи в служба през 2019 година, междинното годишно обезлесяване се е нараснало с повече от 75 % по отношение на предходното десетилетие.
 Болсонару вижда измама в данните за обезлесяването на Амазонка
Болсонару вижда измама в данните за обезлесяването на Амазонка

Той твърди, че разполага с същинските данни

Разрушението се дължи основно на земеделие и спекулации със селскостопанската земя в Бразилия - най-големият експортьор на говеждо месо и соя в света.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР