Обещанията за допълнителна подкрепа дойдоха след видеоконференция на съюзнически лидери,

...
Обещанията за допълнителна подкрепа дойдоха след видеоконференция на съюзнически лидери,
Коментари Харесай

Politico: Западът обеща по много от всичко на Украйна, но може би е късно

Обещанията за спомагателна поддръжка пристигнаха след видеоконференция на съюзнически водачи, свикана от президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Но в действителност обещанията бяха значително декламиране на помощ, обещана по-рано на Украйна. Имаше и неразбираеми обещания за нова помощ, в случай че се увеличи риска украинските сили да се окажат без муниции и оръжия в евентуално решителен миг във войната.

Русия в понеделник вечерта отприщи свирепа бомбардировка, поразявайки цели в цяла Украйна. Започна това, което чиновници на Кремъл описаха като " нова фаза на войната ", която се концентрира върху източния район Донбас. Украинският президент Владимир Зеленски и други публични лица приканиха Запада за повече оръжия и муниции, като в същото време изрично показаха, че техните сили няма да се откажат от никое парче украинска земя.

Към видеоконференцията на Байдън във вторник се причислиха канадският министър председател Джъстин Трюдо, френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, италианският министър председател Марио Драги, японският министър председател Фумио Кишида, полският президент Анджей Дуда, румънският президент Клаус Йоханис и министър председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън, както и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Високопоставен чиновник на Европейски Съюз съобщи, съобщи, че е значимо водачите да беседват още веднъж и призна, че няма действителни резултати от тази среща.

" По-скоро водачите дадоха настояща информация за помощта, предоставяна от обособени страни и разискаха теоретични проекти за подкрепяне гарантирането на бъдещата сигурност на Украйна и за възобновяване на страната ", уточни той.

Междувременно обаче яростните борби, които към този момент се водят в Източна Украйна, могат да дефинират ориста на страната.

Американският президент Джо Байдън отговори просто на въпрос дали ще изпрати повече артилерия към Украйна при кацането си във вторник в Ню Хемпшир. Държавният глава отговори утвърдително, само че не сподели повече. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по-късно изясни малко повече като сподели, че западните водачи са разискали даване на повече муниции и помощ за сигурността на Украйна. Белият дом преди този момент разгласи 800 милиона $ за спомагателна военна помощ, за която висши чиновници на Пентагона споделиха, че е почнала да идва с въздушни колета в понеделник, като в идващите дни следват още седем товарни полета.

Не е ясно дали " Да " -то на Байдън отразява някаква помощ отвън това, което към този момент беше утвърдено.

Междувременно немският канцлер Олаф Шолц направи свои лични неразбираеми изявления във вторник, с които загатна, че Берлин е подготвен да помогне за снабдяването на източноевропейските съдружници от НАТО, които доставят руско създадено оръжие на Украйна. Германия в края на предходната седмица съобщи, че ще даде повече от 1 милиард евро военна помощ, като частично ще предложи пари на Украйна да направи лични покупки, с цел да заобиколи разногласията за изпращане на тежки оръжия като танкове.

Но след видеоконференцията към момента не беше ясно какъв брой помощ е подготвена да даде Германия или тъкмо какви типове тежко въоръжение ще разреши да бъдат закупени с нейна помощ. Говорейки пред кореспонденти в Берлин, Шолц сподели, че западните страни ще обезпечат нужните пари на Украйна " за закупуване на военно съоръжение от промишленото произвеждане в нашите страни ", базирайки се на решение, взето предходната седмица. Докато Шолц сподели, че това може да включва и по-тежки оръжия, които " могат да бъдат употребявани в артилерийска борба “, той още веднъж изключи доставката на немски танкове като Leopard или Marder, които Киев неведнъж е желал.

Дипломатическият консултант на френския президент Еманюел Макрон пък съобщи, че водачите са употребявали видеоконференцията, с цел да обсъдят " гаранции за сигурност “ за Украйна, които биха били " задоволително постоянни, с цел да избегнат нова война ".

Но сходни полемики изглеждаха необичайно преждевременни, като се има поради дейното съветско нахлуване в Донбас и продължаващите свирепи бомбардировки на обсадени градове, в това число в Мариупол.

Френският чиновник сподели, че Макрон не е разговарял с съветския президент Владимир Путин след разкритията за зверства против цивилни в Буча и други градове покрай Киев, които са били окупирани от съветските сили.

От прочит на изказванията на италианския министър председател не става тясни препоръчаните гаранции за сигурност. Вместо това в резюмето от двореца Чиги се акцентира консенсус сред съюзническите водачи по отношение на " нуждата от реализиране на преустановяване на огъня допустимо най-скоро “ и " значимостта на тясната съгласуваност във връзка с поддръжката за Украйна във всичките й измерения, по-специално във връзка с вноска в бюджета на страната “. Цитира се също по този начин нуждата от усилване на натиска върху Кремъл, в това число с приемането на спомагателни наказания и усилване на интернационалната изолираност на Москва, както и " общия ангажимент за диверсификация на енергийните източници... понижаване на зависимостта от съветските доставки “.

В Лондон представител на Даунинг стрийт сподели, че министър председателят Джонсън е " актуализирал водачите по време на визитата си в Киев по-рано този месец “ и " акцентира сериозната потребност от спомагателна военна поддръжка за Украйна в лицето на огромна съветска атака в Донбас и продължаваща офанзиви ".

" Лидерите се съгласиха да работят дружно, с цел да намерят дълготрайно решение за сигурност, тъй че Украйна в никакъв случай повече да не бъде атакувана по този метод. Те разискаха нуждата от увеличение на натиска върху Русия с повече наказания против военната машина на Путин, както и по-нататъшна дипломатическа изолираност ", уточни представителят.

Кишида, японският министър председател, сподели на сътрудниците си в диалога, че Токио в този момент възнамерява да даде 300 милиона $ под формата на заеми на Украйна.

При апела западните водачи не преразгледаха решението си да се въздържат от директно ходатайство в спора в Украйна, което значи, че каквато и помощ да бъде изпратена през идващите дни, украинските сили ще продължат да се бият с Русия сами.

Междувременно в съвсем опустошения югоизточен град Мариупол украински управляващи споделиха, че съветските сили употребяват бомби за разтрошаване на бункери, с цел да нападат металообработващия цех Азовстал, където цивилни са потърсили заслон. Съветникът на Зеленски Михаил Подоляк прикани западните сили да основат коридори за филантропична евакуация от завода Азовстал.

" В противоположен случай кръвта ще бъде по ръцете им ", написа Подоляк в Twitter.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР