Обещаният от японския премиер Шиндзо Абе пакет от икономически стимули

...
Обещаният от японския премиер Шиндзо Абе пакет от икономически стимули
Коментари Харесай

Япония готви пакет от икономически стимули за над 137 млрд. долара

Обещаният от японския министър председател Шиндзо Абе пакет от стопански тласъци ще включва разноски от минимум 15 трилиона йени (над 137 милиарда долара), отчасти финансирани от облигации. Това оповестиха източници на Ройтерс, осведомени със избавителния проект на страната.

Като бъдат добавени и заемите и другите стъпки, отвън директните разноски, пакетът може да надвиши 30 трлн. йени.

Макар че размерът на издаденият дълг евентуално ще бъде непретенциозен, той ще сложи забележителен фокус върху тежката фискална обстановка в Япония в миг, когато разтърсваният от ковид пазар кара вложителите да отбягват считани за активи убежища държавни скъпи бумаги в интерес на парите в брой.

„ Трябват да представим огромни и мощни фискални ограничения, които да които да отговорят на мащаба на последствията от пандемията от коронавирс “, съобщи Абе пред японския парламент през днешния ден.

„ В взаимозависимост от обстановката, ние би трябвало да вземем ограничения, които да надвишават по мащаб тези, които бяха признати след рецесията, последвала са банкрута на Lehman Brothers “, добави той.

Правителството ще показа детайлности за пакета, откакто на 27 март Народното събрание държавният бюджет за фискалната година, започваща през април.

Японската централна банка (ЯЦБ) също показва подготвеност да усили фискалните си тласъци за повторно през април, в случай че COVID-19 докара до толкоз огромни съкращения на работните места и финансовите разход, че вероятностите за икономическо възобновяване да бъдат дерайлирани.

„ От основно значение ще бъде дали стопанската система на Япония ще успее да се възвърне, както предвижда ЯЦБ, след краткотраен спад на фона на пандемията от ковид “, разяснява един от източниците на Ройтерс.

„ Ако са нужни спомагателни стъпки за стимулиране на стопанската система, ЯЦБ е подготвена да работи. Тя ще вземе поради и предстоящият резултат от икономическият пакет на държавното управление “, прибавя той.

Следващото съвещание на ЯЦБ за паричната политика е планувано за 27-28 април.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР