Обещаният от премиера предвижда да се засили и без това

...
Обещаният от премиера предвижда да се засили и без това
Коментари Харесай

Борисовската конституция дава нови права на главния прокурор и отнема от президента

Обещаният от премиера планува да се ускори така и така неимоверното въздействие на основния прокурор и да се лимитират пълномощията на президента. Това е залегнало в плана за конституция, импортиран от ГЕРБ на 17 август в отговор на продължаващите 40 дни цивилен митинги, подкрепяни от президента Румен Радев и искащи оставката на кабинета и основния прокурор Иван Гешев.

Проектът предлага ръководителят на държавното обвиняване да получи право да се намесва непосредствено в законодателния развой посредством правосъдния съвет на прокурорите, който да получи право на законодателна самодейност.

Другата огромна смяна, предлагана от така наречен " Борисовска конституция ", е да се лишават пълномощията на президента да утвърждава със собствен декрет назначенията на основния прокурор и шефовете на двете висши съдилища.

Издаването на тези укази е измежду дребното конституционни пълномощия на президента да има някакво въздействие при избора на " тримата огромни " в правосъдната власт. Президентът може да върне най-вече веднъж кандидатурата, гласувана от Висшия правосъден съвет, само че след повторното ѝ гласоподаване в съвета е задължен да подпише указа. Именно това се случи предходната есен, когато Румен Радев се солидаризира с позицията на неправителствени организации, извънпарламентарни партии и жители, които се оповестиха срещу кандидатурата на Гешев, обявявайки го за инструмент на задкулисието, командвано от Движение за права и свободи и Делян Пеевски.

По този метод желаната от ГЕРБ конституционна промяна в действителност е огледало на политическата обстановка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР