Обещахте, че в рамките на една година ще бъдат отпуснати

...
Обещахте, че в рамките на една година ще бъдат отпуснати
Коментари Харесай

Борисов в Анкара: Не всички виждат огромната хуманитарна опасност

„ Обещахте, че в границите на една година ще бъдат отпуснати 6 милиарда евро, само че не на нас, а на неправителствените организации. Сега разговаряхме и обещахте 1 милиарда Евро. Кого залъгвате? Република Турция, която е изразходвала досега 40 милиарда, ще работи и ще ги откри сами. Европейски Съюз продължава да постанова двоен стандарт ". Това съобщи турския президент Реджеп Ердоган след срещата си с Бойко Борисов в Анкара. Двамата разговаряха на четири очи, след което последва работна вечеря с делегации от двете страни.

" Турция продължава да ползва интернационална протекция за тези, които търсят помощ от нея. Мигрантите са свободни да вървят и да изберат друга страна. Тук не става въпрос за местни закони, а за интернационалните, съгласно които е нелегално насилственото задържане на дадена територия.
   
Съвместно изказване на българския министър председател Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган
Публикувахте от в Понеделник, 2 март 2020 година

„ Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а различен е тежко ранен. Шарл Мишел разгласи, че ще посети гръцко-турската граница. По всяка възможност ще стане очевидец на нечовешкото отношение, което ползват гръцките управляващи на мигрантите ", съобщи Ердоган. Тази информация обаче бе отречена от гръцките управляващи. Говорителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас сподели, че видеоклип, за който се твърди, че демонстрира гибелта на сирийски емигрант на гръцката граница, е подправен.

" Искам да изразя задоволство от съответната позиция на моя другар Бойко Борисов. С България имаме добра система на взаимност и съдействие. Това би трябвало да образец за всички страни на Европейски Съюз. Турция е подготвена за съдействие с всички страни от Европа, от която е част. Искам да благодаря на моя другар Бойко Борисов и неговата делегация и да им благопожелавам утрешния народен празник ", добави Ердоган.

Бойко Борисов употребява опцията да благодари на Турция за това, че в идващите дни поетапно Анкара ще изпрати медицински дрехи при положение на разпространяване на ковид.

По отношение на сирийския спор, българският министър председател приветства желанието на Турция и Русия да намерят дипломатическо решение за рецесията. " Освен жертвите и стотици хиляди мигранти се насочват към нашите граници. Искам да благодаря, че спазвате твърдо съглашението с Европейския съюз ", добави Борисов.

" Положихме старания да създадем тристранна среща в София. Някои мои сътрудници не се сдържат да пускат в мрежите мнение. В същото време президентът беше подготвен да пристигна в София, само че нежеланието му да седне на една маса с Мицотакис. Аз съм уверен, че рано или късно с Европейска комисия би трябвало да проведем такава среща. Не всички виждат голямата филантропична заплаха ", съобщи министър председателят Борисов.

" Убеден съм единствено посредством разсъдък, мир и дипломация, зачитайки интереса на другия и, доста значимо нещо, спазването подписаните съглашения. Споделената тежест е главен принцип на Европейски Съюз. Благодаря на президента на Ердоган, че одобри поканата да пристигна в София , само че и той ме разбра, че не мога без гръцкия сътрудник да я приведем. Ще работя доста за добросъседство и съгласие. Ще работя доста да спасим тези дами и деца, които стоят по границата ", отсече Борисов.

" До огромна степен обстановката с бежанците е поради неизпълнени задължения. Още повече ситуацията, което стана през днешния ден на границата, убийството на двама и тежкото раняване на различен, утежни още повече ситуацията. Те не зачитат интернационалното право. Те несъмнено си мислят, че Турция ще поемат отговорността за тях още 19 години, само че подобен развой към този момент няма, не съществува ", отсече Ердоган.

Борисов обаче изрази оптимизъм, че ще бъде открито спокойно и дипломатично решение още в идващите няколко дни или седмици.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР