Обещах на българите да имат най-добрите ваксини срещу COVID-19 -

...
Обещах на българите да имат най-добрите ваксини срещу COVID-19 -
Коментари Харесай

Борисов: Обещах на българите най-добрите ваксини и го изпълних

Обещах на българите да имат най-хубавите ваксини против COVID-19 - безвъзмездни и доброволни. Този ангажимент е изпълнен, тъй че никой към този момент не може да каже, че няма ваксини. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов при идването на над 62 000 дози ваксини на „ Пфайзер “, които са първата пратка от предстоящите до края на юни 2,7 милиона дози на тази компания.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов рапортува на премиера Борисов, че до края на месеца се чака в България да бъдат доставени част от спомагателните над 1,2 млн. дози ваксини, които страната ни ще получи посредством механизъм за взаимност. „ До края на април ще дойдат 700 000 дози РНК ваксини, с помощта на Вашите старания. Така че към този момент сме безусловно спокойни, че всички искащи ще могат да си слагат РНК ваксина “, уточни Ангелов. Здравният министър добави още, че няма терзания по отношение на темпа на имунизация в страната.

Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов добави, че през април с изключение на РНК имунизациите на „ Пфайзер “ и „ Модерна “, се чакат също количества и от векторните ваксини. Сред тях е и четвъртата ваксина, утвърдена от Европейската комисия – на компанията „ Джонсън и Джонсън “, от която ще дойдат към 40 000 дози. Това ще е първата еднодозова ваксина, която ще се слага в Европейски Съюз и у нас.

Премиерът Борисов изрече признателност към водачите на 19-те страни членки на Европейски Съюз, които поддържаха България с спомагателните над 1,2 милиона дози, както и към Европейската комисия и ръководителя ѝ Урсула фон дер Лайен.

„ Докато се сформира идващото държавно управление, значимото е всеки ден да си изпълняваме уговорките. Така че пускайте и зелени коридори за имунизиране, доставяйте оптимални количества и на персоналните лекари, с цел да ваксинират и останалите българи, тъй като това е единственият късмет да се измъкнем от пандемията “, обърна се министър председателят Борисов към министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов.

Ангелов означи, че досега имунизираните са общо 503 000, като до края на днешния ден се чака да бъдат сложени още над 10 000 ваксини. Здравният министър съобщи още, че днешната доставка от над 62 000 дози ваксини към този момент е разпределена, като половината са предопределени за персоналните лекари, а останалите – за имунизационните центрове. По отношение на здравната система Ангелов беше безапелационен, че тя е подсигурена за месеци наред с дезинфектанти, консумативи и ремедесивир.

Премиерът Борисов бе безапелационен, че с обезпечените лекарства всеки пациент ще получи навременно и съответно лекуване против COVID-19.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР