Обемът на преките чужди инвестиции през миналата година е спаднал

...
Обемът на преките чужди инвестиции през миналата година е спаднал
Коментари Харесай

ЮНКТАД: Спадът на преките чужди инвестиции в Европа надхвърля 70 %


Обемът на директните непознати вложения през предходната година е понижен с 19 % - от 1,47 трлн. $ през 2017 година до 1,2 трлн. $ през 2018 година Показателят понижава за трета поредна година, достигайки до най-ниското равнище, което се следи след световната финансова рецесия, се споделя в новия отчет на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (ЮНКТАД).

Основното намаляване от 40 % или 451 милиарда $ се пада на развитите страни. В основата е Съединени американски щати, откакто Конгресът предприе промени в данъчната система доста американски компании върнаха назад активите си в Съединените щати. Това е довело до невиждано стесняване на финансовите потоци в Европа, където този индикатор се намалява със 73 %. Общият размер на директните непознати вложения доближава равнището от 1990 година, съставлявайки 100 милиарда $, като в някои страни пада до отрицателни равнища. Най-пострадали са Ирландия и Швейцария, където са били основани американски компании, оповестява Организация на обединените нации.

В разрастващите се страни по-позитивните трендове, които се следят са в Азия – там размерът на задграничните вложения е повишен с 5 % и в Африка, където нарастването е с 6 %. В страните от Латинска Америка се регистрира спад от 4 %.

Най-привлекателната страна за вложителите остава Съединени американски щати. През предходната година в Съединените щати, като директни вложения са постъпили 226 милиарда $. Второ място заема Китай, който е получил 142 милиарда $, а на трето място е Англия със 122 милиарда $.

Според мнението на специалистите от ЮНКТАД, през тази година има опция доста страни да компенсират загубите. Като цяло обаче стопанската система е подложена на доста опасности: утежняване на макроикономическите индикатори, стягане на изискванията за кредитиране, като във водещите стопански системи на света се вижда наклонност към намаляване на индустриалните размери, а комерсиалните войни, както считат специалистите, може да се изострят.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР