Обемът на оперативната памет не винаги е мерило за бързината

...
Обемът на оперативната памет не винаги е мерило за бързината
Коментари Харесай

Ще стигнат ли 4GB RAM за смартфоните през 2021 г.


Обемът на оперативната памет не постоянно е мерило за бързината на смарт телефона
(снимка: CC0 Public Domain)

Оперативната памет е един от индикаторите, по които потребителите доста постоянно избират смарт телефон. Логично е, че колкото повече е RAM паметта , толкоз по-добре. Колко обаче е достатъчният размер ?

Ако желаете да си купите на ниска цена устройство, най-вероятно ще се сблъскате с компромис: да доплатите за повече RAM или да спестите пари с всички последствия. Често обаче не е доста ясно за какви последствия приказваме и дали 4GB RAM ще са задоволителни за съвременен Android смарт телефон или не.

4GB RAM е много подозрителен размер за оперативна памет на смарт телефона през 2021 година. Но не трябва и да се преувеличават опасенията.

Защо въобще е нужна RAM? Това е по този начин наречената „ летлива ” памет, която се почиства, когато е изключена от източника на зареждане. Тя съхранява информация за задания, които смарт телефонът извършва или следва да извърши в непосредствен миг. RAM е по-бърза от елементарната памет, само че е лимитирана като размер.

Представете си работен плот. Обикновено офис бюро с лавици, шкафове и чекмеджета. Те могат да съхраняват всевъзможни потребни неща, само че не можете да сложите всичко на масата. Там държите единствено нещата, от които се нуждаете в даден миг. Ако масата е прекомерно дребна, на нея може да няма задоволително място, с цел да подредите всички детайли, които ви трябват. Така е и с RAM-а. Оперативната памет поддържа бърз достъп до всички стартирани приложения. Но в случай че не е задоволителна, те ще стартират да се разтоварват от нея.
още по тематиката
Не забравяйте обаче, че почти 2GB RAM се употребяват от операционната система. Тоест, в случай че сте избрали смарт телефон с 4GB, имайте поради, че единствено 2GB ще останат за фонова работа на приложения и други процеси.

Честно казано, това не е толкоз малко. Като се има поради, че всяко приложение заема почти 150-250 MB, това значи, че можете да стартирате 8-10 приложения по едно и също време и да превключвате сред тях, без да се страхувате, че ще бъдат разтоварени от паметта. И в случай че приложенията са непрекъснато в паметта, смарт телефонът ще има достъп до тях по-бързо, пестейки време.

Вярно е и друго – практиката демонстрира, че от време на време, без значение какъв брой RAM е конфигурирана в смарт телефона, това не му разрешава да заобикаля презареждане на приложенията. Работата е там, че механизмите на софтуерната обвивка от производителя на смарт телефона влизат в спор със личните механизми на Android, въз основата на които е построена тази обвивка. В резултат на това приложенията просто се разтоварват от паметта, даже да имат RAM разполагаем.

Смартфонът може да е даже с 3GB RAM. Но в случай че в същото време има мощен процесор и бърза обвивка, неналичието на RAM ще бъде обезщетена и няма да я забележите.

Дори в случай че вашият смарт телефон страда от „ инконтиненция ” и не е в положение да задържи повече от три или четири приложения във фонов режим, това може да е дребен проблем. Много по-важно е смарт телефонът бързо да пуска още веднъж приложенията. И това към този момент не се въздейства от количеството RAM, а от такива фактори като продуктивност на процесора, качествено изстудяване, скорост на фърмуера и скоростта на самата RAM.

Логично е памет LPDDR5 да работи по-бързо от LPDDR4. Съответно, няма смисъл да се разчита единствено на RAM при избора на смарт телефон. Всички фактори би трябвало да бъдат взети под внимание като цяло.

Ако към момента не сте разбрали дали има смисъл да вземете смарт телефон с 4GB RAM през 2021 година, отговорът несъмнено е „ да ”. Такива устройства към момента имат право на живот. Важно е другите индикатори също да са естествени. Имайте поради, че процесорът Snapdragon 410 и тежките обвивки ще забавят стартирането на приложения даже от RAM, да не приказваме за „ леден ” старт. Но Snapdragon 765G и чист Android или лек лаунчер ще създадат това без усложнение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР