Обемът на износа на подправки от Турция през 2021 г.

...
Обемът на износа на подправки от Турция през 2021 г.
Коментари Харесай

През 2021 г. Турция е изнесла подправки за 130 страни

Обемът на износа на подправки от Турция през 2021 година се е нараснал с 5% спрямо този през 2020 година, достигайки 212 млн. $. Това оповестява Анадолската организация, базирайки се на данни от Асоциацията на експортьорите от Егейския район на Турция.

Миналата година подправките, създадени в Турция, са се появили на щандовете на 130 страни по света. Водещите вносители на турски подправки са Съединени американски щати, Германия и Китай.

През 2020 година износът на турски подправки възлиза на 202 милиона щатски $. По този метод износът на тези артикули през 2021 година се усили с 8% в натурално изражение до 67 тона и с 5% в парично изражение до 212 млн. $.

Сред подправките най-голямо е търсенето на мащерка, дафинов лист и кимион. На мащерката се падат 30% от общия експорт на подправки, или 64 млн. $. Следват я дафиновият лист с 44 млн. $ и кимионът с 11 млн. $.

Джахит Доган Ягчъ, началник на Асоциацията на експортьорите на мебели, хартия и горски артикули в Егейския район, съобщи, че Турция е известна с богатото си многообразие от подправки. Според него потреблението на подправки, като да вземем за пример мащерка, се е нараснала фрапантно по време на пандемията от ковид.

" Очаква се износът на подправки да нарасне с най-малко 5% през тази година. Ако климатичните условия са удобни, износът на мащерка сигурно ще се усили с най-малко 10% ", споделя ръководителят на асоциацията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР