Обектът е от обща значимост в рамките на ЕС“Там, където

...
Обектът е от обща значимост в рамките на ЕС“Там, където
Коментари Харесай

Министър-председателят Бойко Борисов: Енергийните проекти ни осигуряват мир

Обектът е от обща значителност в границите на Европейски Съюз


“Там, където минават газопроводи и има нуклеарни централи, никой не ги бомбардира. Там постоянно има мир ”. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в петък по време на гала по откриването на разширения директен газопровод за Турция в сектора Лозенец – Недялско.

Въвеждането в ескплоатация на 20-километровата газопроводна права в сектора цели повишение на сигурността и потенциала на съществуващата директна газопреносна мрежа. Проектът е от общ интерес в границите на Евросъюза. Той започва през 2016 година благодарение на европейско финансиране, а общата му стойност е малко над 42 млн. лева

На церемонията по прерязването на лентата с изключение на министър-председателя участваха енергийният министър Теменужка Петкова, турският й сътрудник Фатих Дьонмез и представители на “Булгартрансгаз ” и “Главболгарстрой ”.

Очаква се преносът на природен газ от България към турската страна да се усили в този момент от 14 милиарда куб. м на 15,7 милиарда куб. м годишно или с 12%.

Чрез тиха и умерена дипломация постигнахме във време на компликации България де е част от всички значими взаимни енергийни планове, уточни министър председателят. Той напомни и за сделките, направени в Анкара и Москва за продължение на “Турски поток ” през българския хъб в посока Македония, Сърбия, Австрия и Унгария.

Турският енергиен министър Фатих Дьонмез:

България е значима за сигурността


 04-01-1-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b5 При откриването турският енергиен министър Фатих Дьонмез посочи, че планът е добър образец за взаимното бъдеще и развиването на енергийния пазар в района отсега нататък. По думите му България е извънредно значим комшия на Турция, с оглед сигурността на енергийните доставки, а откриването на осъвременения газопровод ще даде подтик за създаването на още по-големи взаимни планове въз основата на дългогодишните двустранни връзки сред двете страни.

“Считам, че опциите за съдействие в региона на енергетиката сред България и Турция са доста огромни. Както в региона на природния газ, по този начин и в региона на електроенергетиката ”, съобщи на собствен ред енергийният Теменужка Петкова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР