“Обект 512 – тайната американска база в пустинята Негев и

...
“Обект 512 – тайната американска база в пустинята Негев и
Коментари Харесай

“Обект 512” – тайната американска база в пустинята Негев за влияние на конфликтите в Близкия изток

“Обект 512 ” – тайната американска база в пустинята Негев и ролята ѝ в спора в Изрел.

Два месеца преди Хамас да нападна Израел, Пентагонът е упълномощил многомилионен контракт за създаване на американски военни уреди. Това е загадка база, надълбоко в пустинята Негев в Израел, единствено на 32 км от Газа. С кодовото име „ Обект 512 “ дългогодишната американска база е радарно оборудване, което следи небето за ракетни офанзиви против Израел. Сега Съединени американски щати я уголемяват.

На 7 октомври обаче, когато бяха изстреляни хиляди ракети на Хамас, „ Обект 512 “ не видя нищо. Защото е фокусиран върху Иран, на повече от 1100 км., разяснява в разследването си The Intercept.

“Обект 512 ”

Американската войска тихомълком напредва със строителството на „ Обект 512 “. Тайната база, ситуирана на връх Хар Керен в Негев, ще включи „ оборудване за поддържане на живота “: казармени структури за личния състав.

Въпреки че президентът Джо Байдън и Белият дом настояват, че няма проекти за изпращане на американски войски в Израел на фона на войната му против Хамас, скрито американско военно наличие в Израел към този момент съществува. А държавните контракти и бюджетните документи демонстрират, че то явно пораства.

Съоръжението за американски войски е на стойност 35,8 милиона $.

То не е обществено оповестено по-рано, а беше индиректно упоменато в известие за контракт от 2 август от Пентагона. Министерството на защитата се е постарало да скрие същинската същина на плана – описвайки го просто като „ систематизиран международен “ план. Но бюджетните документи, прегледани от The Intercept, разкриват, че той е част от „ Обект 512 “. Пентагонът не е дал отговор на запитването на медията за коментар.

„ Понякога нещо се третира като публична загадка не с вярата, че съперникът в никакъв случай няма да разбере за него, а по-скоро тъй като държавното управление на Съединени американски щати не желае публично да го признае “. Това сподели Пол Пилар, някогашен основен анализатор в центъра за битка с тероризма на Централно разузнавателно управление на САЩ, пред The Intercept. „ В този случай може би базата ще бъде употребена за поддръжка на интервенции на други места в Близкия Изток. Това ще се наложи, тъй като всяко самопризнание, че те са били проведени от Израел или са включвали някакво съдействие с Израел, би било неловко. И евентуално ще провокира повече отрицателни реакции, в сравнение с интервенциите другояче биха провокирали. “

Рядкото самопризнание за американското военно наличие в Израел пристигна през 2017 година Тогава двете страни откриха боен обект. Финансираният от държавното управление на Съединени американски щати „ Гласът на Америка “ го определи като „ първата американска военна база на израелска земя “. Бригаден военачалник Цвика Хаймович от израелските военновъздушни сили  нарече събитието „ историческо “.

„ За първи път създадохме американска база в страната Израел, в Израелските отбранителни сили “, сподели той.

Ден по-късно американските военни отхвърлиха, че това е американска база. Те настояха, че е просто „ оборудване “ за американски военнослужещи, работещи в израелска база.

„ Обект 512 “ обаче не е основан, с цел да се оправи със опасността за Израел от палестинските бойци. А с заплахата, която съставляват иранските ракети със междинен обхват.

Преобладаващият фокус върху Иран продължава да се демонстрира в отговора на държавното управление на Съединени американски щати на офанзивата на Хамас. В опит да се опълчи на Иран, Пентагонът доста разшири наличието си в Близкия Изток. След офанзивата Съединени американски щати удвоиха броя на изтребителите в района и разположиха два самолетоносача в Близкия Изток.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР