Обединят ли усилия двама професионалисти, влюбени в работата си, очаквайте

...
Обединят ли усилия двама професионалисти, влюбени в работата си, очаквайте
Коментари Харесай

Дамски отбор-мечта съживи картини на модния подиум

Обединят ли старания двама експерти, влюбени в работата си, очаквайте чудеса. А когато те са и дами, които приказват езика на хубостта, резултатът е същински креативен успех. 16-годишната Венета Павлова и нейният наставник - дизайнерката Паци Парапанова, се захващат с предизвикването да обединят живопис и мода в името на Жената.

Вени е единствено на 16, само че към този момент самоуверено гради кариера на дизайнер. Момичето взе участие в неповторимия артпроект " Ние, Вие, Те, ХrистоБ. На 10 ", основан по идея на Джей Хауари. Проектът е интермедия сред живопис и мода, отражение на креативния подтик на двама създатели - Христо Бозуков и Венета Павлова. Картините на художника оживяват от платното върху плата, с цел да покажат по какъв начин

„ изкуството прави модата и модата прави изкуството “,

споделя Паци Парапанова, която взема надарената тийнейджърка под крилото си.

Двете се срещат в знаково място за дизайнерката - нейното обичано ателие. Тя назовава срещата тематична, тъй като е в обичаното й креативно пространство, и емблематична, тъй като химията е мигновена.



„ Това беше от тези срещи, които те карат да си кажеш: „ Ах, обич от пръв взор “, спомня си менторката. С майката на Вени се познават около работата й като уредник на културни събития, а Паци Парапанова се грижи за изящната й визия.

„ Когато двете пристигнаха при мен и споделиха концепцията за артпроекта “Ние, Вие, Те, ХrистоБ. На 10 ", като че ли се върнах години обратно, в това прелестно време, когато бях на 18, млада, амбициозна, с доста фантазии. Грабна ме не просто концепцията за плана, а

ентусиазмът, креативният подтик и блясъкът в очите на Вени.

Тя говореше със същия жар и вдъхновение за фантазията си да стане дизайнер, които имах аз като момиче. И по този начин одобрих това предизвикателство - с усмивка, “ споделя пловдивчанката.



Двете бързо откриват, че могат да се схванат с една дума или даже взор. Освен праволинеен професионализъм, ученичка и учителка споделят финеса на женския език - изискан, изтънчен, гальовен и изразителен. Разликата в стиловете пък употребяват като предимство, защото за всеки дизайнер е основно да разгърне своята характерност. „ Вени е млада, дръзка, неукротима и най-важното е, че обича да опитва “, хвали я Паци Парапанова и прибавя, че двете са екип - фантазия.

Приятелството им се оказва скъпо в процеса на работа. „ Създаването на първокласен и приключен артикул е дълъг и комплициран развой. Изработката на дрехи от фешън схема до патрон лишава софтуерно няколко месеца. Спецификата е, че би трябвало при конструирането да се придвижи принтът от канавата върху плата. За задачата се изискват специфични техники, познаване на платовете, средства и опит. Затова одобрих да бъда наставник на Вени и да й покажа всичко - по какъв начин се приготвя една схема, по какъв начин се крои, по какъв начин да съчетава материи, цветове… Това е дълъг развой и не става за ден или два “, споделя дизайнерката.



Преплитането на другите изкуства постоянно е заемало значимо място в ателието й. „ Когато работя, си представям сливането на модата с изобразителното изкуство, с музиката, с литературата, и то в разнообразни женски персонажи.

Опитвам се да усетя дамата, нейните усети и желания

и да предложа това, което й отива по отношение на нейния характер, визия и конструкция. Вдъхновяват ме класическите произведения, само че обичам модерното, новото звучене. Затова за стилното ревю избрахме фоновата музика да е на Måneskin “, изяснява тя.

Вълнението на ученичката заразява и менторката, която приема предизвикването с отворени прегръдки. „ Вярвам, че човек би трябвало непрестанно да се развива и усъвършенства, да бъде предан на това, което прави, и постоянно подготвен да учи “, споделя Паци Парапанова.



„ Модата е изкуство, изключително техниката, която приложихме с Вени да трансформираме нереалната живопис на Христо Бозуков върху платовете. Създаването на стилната схема и реализирането на самия модел е като рисуването върху платно. Следях всеки подробност от работата на Вени - по какъв начин избира детайлите от картините, по какъв начин ги придвижва и ползва върху цифровите скици, по какъв начин основава пропорциите на тялото и

по какъв начин действително посредством скицата моделът оживява.

Осем модела по фрагменти от четири картини, които превърнахме в осем тоалета. Много работа си беше, само че си заслужаваше “, споделя пловдивчанката, която за първи път се захваща с сходен план.

Дизайнерката приветства провокацията и предизвиква всички дами да преодоляват страховете си и да не се отхвърлят, срещнат ли по пътя си отрицание. „ Не се бойте от публичното неодобрение, не се опасявайте да бъдете разнообразни, любознателни, дръзки, нещата не са били в никакъв случай лесни за една жена със смели хрумвания и хвъркати фантазии “, споделя Паци Парапанова. А да приемем предизвикването е единственият метод, по който можем да променим света.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР