Обединихме се, че има проблеми в Изборния кодекс и в

...
Обединихме се, че има проблеми в Изборния кодекс и в
Коментари Харесай

Парламентарно представените партии без ГЕРБ се обединиха, че има проблеми в Изборния кодекс

Обединихме се, че има проблеми в Изборния кодекс и в изборния развой. Това сподели заместник-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев по време на брифинг след дебата за проблемите в изборното законодателство. Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля " оферират да се сътвори краткотрайна комисия за промени в Изборния кодекс, заяви водачът на левицата Корнелия Нинова.

Всички парламентарни групи, без ГЕРБ, откликнаха през днешния ден на поканата на парламентарната група на Българска социалистическа партия за работна среща по отношение на възстановяване на изборното законодателство. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова акцентира, че ще се търсят общи тематики на единодушие. Мотивът е огромният брой недействителни бюлетини. Според левицата те са над 600 000. Задава се и въпроса за какво не се влага в подготовката.

" Доколкото ние през днешния ден водим един прелиминарен диалог без единодушието на нашите парламентарни групи, казахме, че пороците на изборния кодекс са забележими от цялото общество. Всяка парламентарна група посочи своето виждане. Обединихме се към това, че има два механизма, през които може да се реши казусът. Единият е през непрекъснатата правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни промени на ИК и оттова да почне дебата, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс. Можем да го изправим с такава нарочна комисия ", съобщи още Цонев и уточни, че през днешния ден се прави това предложение към сътрудниците им от ГЕРБ.

" Това е единствено едно предложение да вървим по един от двата пътя ", уточни още Цонев. Той уточни, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ясно е споделила, че всяка парламентарна група е показала проблемите, които би трябвало да се решат. " Но не сме се обединявали към нищо, с изключение на към това да тръгнем по пътя на решаването на въпросите ", изясни още Цонев.

Относно концепциите за понижаване на прага или отпадането на преференцията, отпадането на възбраната за разгласяване на социологически данни в изборния ден и на деня за размисъл, Йордан Цонев комeнтира, че не са се обединили по нито един от тези въпроси, просто търсят механизъм да стартират разглеждането им още веднъж. Например не сме се обединили за уседналостта да отпадне, за езика, за един куп проблеми, Вътрешна македонска революционна организация оферират учебен ценз, господин Марешки и той, уточни Цонев в отговор на журналистически въпрос.

Лидерът на " Воля " и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки разяснява, че това е бил един прелиминарен диалог, на който са се сплоти, че един от методите да се търси решение на проблемите е посредством основаване на краткотрайна комисия. Ако всички се обединим към това, на паритетен принцип ще създадем такава комисия и считам, че може да бъде открит консенсус Изборният кодекс да стане работещ и да подсигуряваме почтеност и бистрота на изборите, добави той.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изрази общо страдание, че ГЕРБ не са се отзовали за дебата за проблемите в Изборния кодекс и остават отворени към тях.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР