Обединеното кралство започва програма от семинари в подкрепа на киберустойчивостта

...
Обединеното кралство започва програма от семинари в подкрепа на киберустойчивостта
Коментари Харесай

Великобритания помага на България в борбата с кибератаките

Обединеното кралство стартира стратегия от семинари в поддръжка на киберустойчивостта на България на фона на възходящата опасност от незаконни групи и враждебни страни. Това оповестиха от посолството на Англия в София. 

От посолството цитират данни от отчет на Министерството на електронното ръководство, съгласно които към 57% от всички български организации са изложени на хакерски атаки всекидневно или ежемесечно, като хакерските атаки против българския бизнес са се нараснали с 20% за една година. 

Британският дипломат Роб Диксън откри през днешния ден в София първия от поредицата интернационалните семинари, на които държавното управление на Обединеното кралство показа информация и опит в идентифицирането и оценката на интернационалните зависимости върху сериозната национална инфраструктура. 

„ Кибератаките оказват доста влияние във всички сфери на живота – от държавните институции, през частния бранш, до обособените жители. Атаки върху сериозната ни инфраструктура могат да обиден водоснабдяването, снабдяването с електрическа енергия и превоза, да назова единствено част от областите. През април 2022 година „ Български пощи “ пострадаха от забележителна хакерска атака, която остави доста пенсионери без средства през този интервал. Във време на повишена киберзаплаха е витално значимо да работим с близки съдружници и сътрудници, да споделяме познания и експертиза, с цел да повишим груповата си киберустойчивост “, съобщи в изявлението си дипломат Роб Дикинсън. 

Разбирането за пропуските и слабостите, от които могат да се възползват злонамерени участници, ще увеличи киберустойчивостта на България и на други европейски сътрудници, показват от посолството на Англия. 

В България през последните месеци бяха атакувани уебсайтовете на президентската администрация, Министерския съвет, Министерството на защитата и други институции. Увеличават се и хакерските атаки с политически цели, съгласно Петър Кирков, шеф на дирекция „ Мрежова и осведомителна сигурност “ в Министерството на електронното ръководство и народен координатор по киберсигурност. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР