Обединеното кралство ще обвини петима български граждани в шпионаж в полза на Русия

...
Петима български граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Русия
Коментари Харесай

Петима български граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Русия в продължение на три години, ще бъдат обвинени в заговор за извършване на шпионаж, съобщиха британските прокурори.

Тримата мъже и две жени са обвинени в „заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна на враг с цел, която накърнява безопасността и интересите на държавата“, каза Кралската прокуратура (CPS) на Четвъртък.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Трима българи, арестувани в Обединеното кралство, свързани със заподозрян руски шпионажЗащо някои страни от ЕС на изток все още са про- РусияБългария протестира срещу Русия след обявения за издирване журналистЕС подкрепя влизането на Хърватия в Шенген, отхвърля България, Румъниякрай на списъка

Обвиненията са свързани с предполагаеми престъпления, извършени между август 2020 г. и февруари 2023 г., добавиха британските прокурори.

Предполагаемите шпиони са посочени като Орлин Русев, 45 г., Бизер Джамбазов, 41 г., Катрин Иванова, 31 г., Иван Стоянов, 31 г., и Ваня Габерова, 29 г., всички български граждани, живеещи в Лондон и Норфолк.

Те трябва да се явят пред Уестминстърския магистратски съд на 26 септември.

На трима от тях – Русев, Джамбазов и Иванова – бяха повдигнати обвинения през февруари за „притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения“, съобщиха от КПС.

Триото се яви в лондонския съд Old Bailey през юли, за да се изправи срещу тези обвинения.

„Обвиненията следват разследване от командването за борба с тероризма на столичната полиция“, каза CPS.

Прокурорите предупредиха, че за провеждането на справедлив процес „е изключително важно да няма докладване, коментар или споделяне на информация онлайн, което би могло по някакъв начин да навреди на това производство“.

Великобритания се стреми да предприеме по-строги действия срещу външните заплахи за сигурността и потенциалните шпиони и през юли прие закон за националната сигурност, целящ основно преразглеждане на средствата за възпиране на шпионажа и чуждестранна намеса с нови инструменти и наказателни разпоредби.

По това време правителството определи Русия като „най-острата заплаха“ за сигурността си.

Миналия ноември шефът на вътрешния шпионски отдел на Великобритания каза, че повече от 400 заподозрени руски шпиони са били експулсирани от Европа, нанасяйки „най-значимия стратегически удар“ срещу Москва в новата история.

По-рано британската полиция повдигна обвинения на трима руснаци, които според тях са офицери от военното разузнаване на ГРУ, за опита през 2018 г. да убият бившия двоен агент Сергей Скрипал с военния нервнопаралитичен агент Новичок. Двама бяха обвинени през 2018 г., а третият през 2021 г.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР