Обединеното кралство най-накрая ще разбере наследника на Борис Джонсън като

...
Обединеното кралство най-накрая ще разбере наследника на Борис Джонсън като
Коментари Харесай

В понеделник се разбира кой ще е наследникът на Борис Джонсън

Обединеното кралство най-сетне ще разбере наследника на Борис Джонсън като министър-председател в понеделник след яростна конкуренция в Консервативната партия сред външния министър Лиз Тръс и някогашния министър на финансите Риши Сунак, написа Bloomberg .

47-годишната Тръс е любимецът на букмейкърите да стане четвъртият водач на торите за малко повече от шест години и да наследи бруталната икономическа стихия, пред която е изправена Англия. Двумесечният период за гласоподаване на членовете на торите завърши в петък, а резултатът би трябвало да бъде разгласен в 12:30 ч. локално време в Лондон. Победителят ще поеме властта във вторник, откакто напускащият и бъдещият министър председател се срещнат с кралица Елизабет II в Балморал, нейния палат в Шотландия.

Както отбелязва американската организация, външният министър се издигна в редиците на торите, като " нахално “ се моделира като някогашния министър председател Маргарет Тачър и вероятно ще бъде третата жена водач на Англия. 42-годишният Сунак би бил първият от етническо малцинство. Той влезе в Народното събрание едвам през 2015 година и имаше шеметно нанагорнище в йерархията, с цел да стане канцлер при започване на 2020 година, тъкмо когато удари пандемията от Covid-19. Това му донесе национална популярност, защото съумя да контракти стотици милиарди лири поддръжка, с цел да помогне на бизнеса и служащите да преминат през тежките поредни блокирания.

Новият водач ще се окаже в доста тежка обстановка, защото Обединеното кралство ще бъде изправено пред мрачна зима на възходяща инфлация, криза и рекордно стесняване на стандарта на живот, подтиквано от цените на силата. Пазарите мигаха в алено през август, като паундът, облигациите и корпоративните облигации означиха най-големите си разпродажби от години.

Настоящият външен министър прекара почивните дни в диалози с екипа си, с цел да завърши назначенията си в кабинета и да разиска детайлностите от проекта си да преведе Англия през енергийната рецесия тази зима, което беше строго защитавана загадка по време на надпреварата.

Тръс съобщи пред BBC в неделя, че ще " работи неотложно “ и ще разгласи проектите си за подкрепяне на семействата, които ще заплащат тройни сметки за сила тази зима. Тя означи, че известието ще пристигна в границите на една седмица след встъпването й в служба във вторник, в случай че завоюва.

Тръс даде обещание незабавен бюджет през първия си месец на поста, евентуално преди Народното събрание да излезе за почивка на 22 септември. Тя се зарече да помогне на британците, като анулира нарастването с 1,25% на националното обезпечаване, налога върху заплатите и понижи зелените данъци от сметките за сила, спестявайки годишно 150 лири на домакинство.

Сунак, от своя страна, даде обещание, че ще отстрани налога върху добавената стойност върху сметките за сила - спестявайки на междинното домакинство към 180 лири на година - и ще разшири стратегиите за подкрепяне, които разгласи през май, когато беше канцлер, с цел да помогне на хората с по-ниски приходи и възрастните. Той към момента не е споделил с какъв брой ще усили помощта и предизвести, че проектите на Тръс за понижаване на налозите рискуват да провокират инфлация.

Мащабът на задаващата се икономическа болежка е забележителен, отбелязва Bloomberg. Банката на Англия предвижда съвсем две цялостни години на криза или застоялост до 2023 година и 2024 година, като инфлацията - към този момент на 40-годишен връх - се чака да нарасне още повече.

Сред другите съществени провокации за бъдещия министър председател ще бъдат проблемите в Националната, превъзмогването на сериозното неодобрение в сериозни области като образованието и превоза и ръководството на тежките връзки с Европейския съюз, които към момента могат да доведат до комерсиална война. В Шотландия Шотландската национална партия на Никола Стърджън упорства за референдум за самостоятелност, който може да докара до разпадането на Обединеното кралство.

Те също по този начин ще би трябвало бързо да обединят Консервативната партия след изпълнената с обидни изказвания акция, която акцентира раздялите измежду торите.

Новият министър-председател би трябвало също по този начин да поправи ситуацията на партията на торите пред гласоподавателите след поредност от шумни кавги под управлението на Джонсън. Периодът на парализа на ръководството през лятото, когато Джонсън към момента заемаше поста, само че администрацията му се въздържаше от значими решения, не оказа помощ.

Консерваторите изостават от Лейбъристката партия в социологическите изследвания и претърпяха тежки непредвидени провали на изборите през последните месеци, както в техните обичайни южни и селски центрове, по този начин и в елементи от Северна Англия, които Джонсън завоюва от лейбъристите през 2019 година

Нито един от претендентите не може да се похвали с харизмата, която Джонсън употребява с подобен резултат, когато оглави акцията за Брекзит през 2016 година и обезпечи най-голямото болшинство на своята партия от 1987 година на последните общи избори. Новият министър-председател има период до януари 2025 година – последната допустима дата за избори – да трансформира партията още веднъж в машина за печелене на гласове, заключват от Bloomberg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР