Обединеното кралство е предоставило на група от експерти на ООН

...
Обединеното кралство е предоставило на група от експерти на ООН
Коментари Харесай

Лондон изпрати на експерти от ООН снимки на севернокорейски пратки за Русия

Обединеното кралство е предоставило на група от специалисти на Организация на обединените нации сателитни фотоси на севернокорейски товарни доставки за Русия. Предназначението им е да послужат като доказателство за започването на публично следствие на оръжейни покупко-продажби в нарушаване на интернационалните наказания, написа " Дневник ".

В началото на януари представителят по въпросите на националната сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби разгласи, че КНДР е доставила на Русия балистични ракети и ракетни установки, някои от които са били употребявани в Украйна.

" През последните дни съветските сили са истреляли по Украйна най-малко една от севернокорейските балистични ракети ", заяви Кърби.

Той назова случилото се " забележителна и предизвикваща безпокойствие ескалация " и даде обещание Съединените щати да наложат спомагателни наказания на тези, които улесняват оръжейните покупко-продажби.

Северна Корея е упрекната, че откогато Владимир Путин се срещна с Ким Чен-ун в Далечния изток на Русия през септември, е направила доставка на балистични ракети и стотици хиляди артилерийски снаряди за Русия за войната ѝ в Украйна.

Кремъл отхвърля да разяснява изказванията на Съединени американски щати и Украйна, че Москва е изстреляла севернокорейски ракети по украински цели, само че упрекна Киев, че употребява западни ракети, с цел да поразява цели в Русия.

Москва и Пхенян се сближиха след началото на войната в Украйна, въпреки че отхвърлят да са сключили някакви оръжейни покупко-продажби. Севернокорейският водач Ким Чен-ун се срещна предишния септември с съветския президент Владимир Путин в съветския Далечен изток, а високопоставени съветски чиновници направиха няколко визити в Пхенян.

Попитан по време на конференция за обвиняванията на Съединени американски щати и Украйна, представителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори: " Не разясня. "
Украйна нееднократно е нанасяла удари по цивилни цели в Русия, употребявайки ракети, създадени " в Германия, Франция, Италия, Съединени американски щати и други страни ", подсети той.

А говорителката на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова разгласи, че Русия има цялостното право да развива разговор с КНДР. " Очакваме разнообразни западни спекулации по отношение на визитата в Москва на севернокорейския външен министър ".

" Западът постоянно подмята историята, че Русия по някакъв метод още веднъж се държи друго, няма право да поддържа връзка със Северна Корея ", разяснява още Захарова. " Имаме право да вършим всичко, което считаме за належащо, като вземем поради обстоятелството, че непрекъснато заявяваме почитание към интернационалното право. "

" Ние не нарушаваме нищо, ние развиваме връзки в разнообразни области с нашите сътрудници ", акцентира тя.

През октомври 2023 година Лавров посети Пхенян. Визитата беше отдадена на честването на 75-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред Русия и КНДР. Руският министър беше признат от севернокорейския водач Ким Чен Ун.

Министърът на външните работи на Северна Корея Чхое Сон Хуи бе на диалози в Москва с съветския външен министър Сергей Лавров и президента Владимир Путин на 15-17 януари. Те са разискали " по-нататъшното развиване на връзките във всички области, в това число сензитивните ".

Украйна и Съединени американски щати упрекнаха Москва и Пхенян, че при тази аудиенция е контрактувана оръжейна договорка. Преди седмица Украйна заяви, че Русия е атакувала територията й със севернокорейски ракети. Съединените щати и съвсем петдесет страни осъдиха хипотетичното прекачване на оръжия от Северна Корея на Русия.

Според южнокорейската осведомителна организация Yonhap преди срещата с Путин член на севернокорейската делегация е сниман с документ, озаглавен Списък за наблюдаване в полето на галактическите технологии. Северна Корея даде знак, че може да получи съветска помощ за своята галактическа стратегия, откакто Путин даде обещание да ѝ помогне да построи спътници и КНДР съумя да изстреля първия си шпионски спътник през ноември.

Южна Корея твърди, че Русия е помогнала за построяването на шпионския спътник. В обявата на Yonhap се споделя, че описът наподобява включва Ракетно-космическия център " Прогрес " и Воронежкия машинален цех, за които се знае, че създават мотори, макар че написаното не е било изцяло ясно (за разчитане).

Непубликуван отчет на разузнаването на защитата на Обединеното кралство, с който " Гардиън " се е срещнал, включва изображения, направени сред септември и декември. На тях са снимани три съветски кораба - " Мая ", " Ангара " и " Мария ", товарещи контейнери във върнатото в употреба пристанище Наджин на Северна Корея, преди да преминат към съветските пристанища в Далечния изток. Агенцията разяснява, че не може да разпознава какво има в контейнерите, само че отчетът е предшестван от известие от Съединени американски щати, че балистични ракети от Северна Корея са били употребявани от Русия в Украйна предходната седмица.

" Гардиън " цитира посланик от Организация на обединените нации, който изяснява, че " потреблението на севернокорейски оръжия от Русия в Украйна е нарушаване на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това подкопава интернационалните старания за попречване на разпространяването на нуклеарни оръжия и разкрива какъв брой обезверена е станала Русия в несполучливата си инвазия. Тези и други доказателства, показани на Комитета по глобите на Организация на обединените нации, би трябвало да провокират цялостно следствие на грубото нарушение на интернационалните наказания от страна на Русия и КНДР (Северна Корея). "

Корабите в отчета към този момент попаднаха под глобите на американското държавно управление през 2022 година поради връзките им с транспортната компания на съветското министерство на защитата " Оборонлогистика ", която " е взела участие в противозаконното завземане и окупация на Крим от Русия от 2014 година, както и частни съветски морски корабни компании, които транспортират оръжия и друго военно съоръжение за [правителството на Русия] ".

Два от трите кораба бяха разпознати и в скорошен отчет на мозъчния концерн Royal United Services Institute. Той сподели растеж на трансбордирането от Северна Корея към Русия, което " разкрива, че Русия евентуално е почнала огромни доставки на севернокорейски муниции ".

Трети беше разпознат от NK News - самостоятелен новинарски уеб страница, фокусиран върху Северна Корея, като " част от група търговски кораби, които са направили голям брой доставки на военно съоръжение и муниции, предоставени от КНДР на Русия ".

Доставките бяха свързани с военните удари против Украйна през декември и януари, които " убиха десетки хора и раниха стотици други ".

" Тези отвратителни офанзиви бяха осъществени частично с потребление на балистични ракети и пускови установки за балистични ракети, доставени от [Северна Корея] ", споделя се в изказване, оповестено от осем членове на Съвета за сигурност, в това число Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Старшият шеф на Белия дом за надзор на въоръженията Пранай Вади сподели тази седмица, че военното съдействие сред Русия и Северна Корея е " невиждано " и предизвести, че съветската военна помощ за Северна Корея може да подкопае политиката на Съединени американски щати за нуклеарно въздържане в Южна Корея и Япония.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР