Обединеното кралство е на път да избегне навлизането в рецесия

...
Обединеното кралство е на път да избегне навлизането в рецесия
Коментари Харесай

Великобритания може да избегне рецесията преди Брекзит

Обединеното кралство е на път да избегне навлизането в криза преди плануваното за 31-ви октомври овакантяване на Европейски Съюз, макар че английската стопанска система се сви едва през август. Това демонстрират данни на формалната английска статистика ONS.

Брутният вътрешен артикул на Англия се сви през август с 0,1% по отношение на юли, когато набъбна с 0,4% (възходяща промяна от предходна оценка за покачване с 0,3%), до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за стабилизация на английската стопанска система на равнището от предходния месец (прогноза за нулев растеж). През трите месеца до края на август обаче Брутният вътрешен продукт на Англия набъбна с 0,3% по отношение на предходните три месеца (до края на юли), когато се увеличи с 0,1% (възходяща проверка от 0,0%) и откакто през второто тримесечие английската стопанска система се сви с 0,2% за пръв път от 2012-а година насам, съобщи БНР.

Осреднената прогноза на икономисти и анализатори беше за много по-скромно покачване на Брутният вътрешен продукт през интервала май - юли с 0,1 на 100. Днешните данни като че ли допускат, че Обединеното кралство ще избегне навлизането в "техническа криза " през третото тримесечие (две следващия тримесечия на намаляване на БВП).

Според ONS е належащо стесняване на Брутният вътрешен продукт през септември с цели 1,5%, с цел да се озове Англия в икономическа криза. Подобно на останалите страни от Европейски Съюз обаче, английският индустриален бранш също продължава да страда от неяснотата към Брекзит, комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай и световното икономическо закъснение.

През август индустриалното произвеждане във Англия се сви с 0,6% след покачване с 0,1% месец по-рано и означи спад на годишна база с 1,8% след намаляване с 1,1% през юли. Промишленото произвеждане пък се намали през август с 0,7% на месечна база (след покачване с 0,4% през юли) и с 1,7% на годишна база (след спад с 0,9% през юли).

В същото време строителството набъбна през август с 0,2% на месечна база (след скок с 1,8% месец по-рано) и с 2,4% на годишна база (след покачване с 1,9% през предходния месец).

Секторът на услугите пък стабилизира през август на равнището от юли, когато набъбна с 0,3%. В рамките на трите месеца до края на август индустриалното произвеждане се сви с 0,4%, само че в това време секторът на услугите набъбна с 0,4%, а строителството - с 0,1% на 100. Именно разширението на сферата на на услугите способства за изненадващото повишаване на Брутният вътрешен продукт през интервала юни - август с 0,3% по отношение на интервала май - юли.

Днешните данни, оповестени три седмици преди плануваното от държавното управление излизане на Англия от Европейски Съюз, демонстрират, че английската стопанска система като че ли е съумяла да устои през летните месеци на засилващата се политическа неустановеност във връзка с Брекзит. Тази неустановеност обаче ескалира през последните седмици, защото министър председателят Борис Джонсън настоя Англия да напусне единния блок със или без съглашение на 31-ви октомври, макар че английските депутати одобриха законодателство, целящо отбягване на Брекзит без договорка и ново удължение на крайния период при положение, че не бъде постиганото съглашение с Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР