Обединеното кралство е готово да влезе в ролята на гарант

...
Обединеното кралство е готово да влезе в ролята на гарант
Коментари Харесай

Англия готова да е гарант за сигурността на Украйна

Обединеното кралство е готово да влезе в ролята на поръчител за сигурността на Украйна, в случай че получи съответното искане от Киев. Това съобщи непрекъснатият представител на Обединеното кралство в Организация на обединените нации Барбара Удуърд.

" Ще се радваме да играем роля в това начинание, в случай че украинското държавно управление ни предложения за това ", сподели тя.

Удуърд акцентира, че Лондон дава забележителна военна помощ и филантропична поддръжка на Украйна. Според нея английският министър председател Борис Джонсън беседва с украинския президент Володимир Зеленски съвсем всеки ден.

Говорителят на Борис Джонсън изрази сходна позиция. Той не изключи опцията Англия, дружно с Турция и Съединени американски щати, да работи като поръчител за сигурността на Украйна, в случай че тя се съгласи на безпристрастен статут като част от мирния контракт. " Доколкото ми е известно, до момента не е постъпвало публично искане за това ", цитира английският вестник Times думите на представителя.

Times също по този начин излиза и с вест, че на нов стадий от съветската инвазия в Украйна Англия може да стартира да доставя и нови оръжия.

Изданието се базира на началника на английския щаб адмирал Тони Радакин, който установи, че спорът се е трансформирал в " по-традиционна война ", защото Украйна е минала от опити за отпор на съветските сили към задържане на позиции и възвръщане на територии. Това трансформира и проектите на Англия за това какво военно съоръжение да даде на Киев.

Намерението е доказано и от Борис Джонсън, само че още веднъж без да се прецизира за какъв тип оръжие става въпрос. Вчера вечерта на съвещание на държавното управление е обсъждана обстановката в Украйна.

Според източник на вестника в региона на защитата Украйна се нуждае от отбранителни системи с по-дълъг обхват (включително тежка артилерия), с цел да се опита да измести съветските войски от позициите, които те са заели в източната част на страната. Вестникът прецизира, че това е комплицирано съоръжение, чиито оператори се нуждаят от образование.

За разлика от ракетните установки, които Англия е доставяла на Украйна и преди, по-големите системи ще изискват бойци да бъдат изпращани от фронтовата линия за образование в прилежащи страни.

Решението не е взето обаче, защото държавното управление на Обединеното кралство се притеснява, че това може да докара до изостряне на спора.

Според Times министър-председателят Борис Джонсън не има вяра, че Украйна и Русия са покрай съглашение. По думите на Борис Джонсън има заплаха Путин да се опита да " забие нож в раната " и да стане още " по-малко предсказуем и по-отмъстителен ".

За 31 март е планувана конференция на " донорите на оръжие ", която се провежда от Министерството на защитата на Обединеното кралство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР