Обединените арабски емирства планират да върнат посланика си в Иран

...
Обединените арабски емирства планират да върнат посланика си в Иран
Коментари Харесай

ОАЕ с нова крачка към затопляне на отношенията с Иран

Обединените арабски емирства възнамеряват да върнат посланика си в Иран за първи път от шест години, разгласи през днешния ден външното министерство на ОАЕ, представено от Асошиейтед прес.
Още по темата
Съобщението беше направено в миг, когато арабската страна форсира напъните за възстановяване на връзките с Иран, който от дълго време е считан от нея за районна опасност.

Посланикът на ОАЕ в Иран Саиф Мохамед Ал Зааби ще се върне в Техеран в околните дни, с цел да " продължи да тласка напред двустранните връзки към реализиране на общите ползи на двете съседки и на района ", заяви организация УАМ, представена от Българска телеграфна агенция.

Това става в миг, когато американски и ирански дипломати се стремят да приключат 16-месечни договаряния за възкръсване на нуклеарното съглашение сред Техеран и международните сили от 2015 година

Други арабски страни от Залива се застъпват за разведряване. По-рано този месец Кувейт назначи нов дипломат в Техеран за първи път от 2016 година Саудитска Арабия също по този начин поставя старания за понижаване на напрежението с Иран в договаряния с посредничеството на Ирак.

ОАЕ отзоваха посланика си от Техеран през 2016 година, откакто връзките сред Иран и арабските страни в Залива се утежниха, когато ирански стачкуващи нападнаха саудитски дипломатически задачи в Иран при митинги против екзекутирането на изтъкнат шиитски свещеник в Саудитска Арабия.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР