Обединението на жените социалистки в БСП от години провежда последователна

...
Обединението на жените социалистки в БСП от години провежда последователна
Коментари Харесай

Позиция на Обединението на жените социалистки по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени

Обединението на дамите социалистки в Българска социалистическа партия от години организира поредна акция в отбрана на дамите на България от домашно принуждение.

През последните месеци представители на ОЖС взеха присъединяване в редица мероприятия в страната, където отстояваха безапелационната позиция, че страната и политическите сили не демонстрират нужната воля да решат този най-остър публичен проблем.

По данни на Организация на обединените нации през 2021 година на всеки час повече от пет дами и девойки са убити от член на фамилията им. Според отчета на организацията 45 000 дами и девойки са в международен мащаб са убити предходната година от техния брачен партньор, сътрудник или различен родственик.

За България продължава да липсва публична статистика. Според данни, събрани от новосъздадена организация в Министерство на вътрешните работи, жертвите на домашно принуждение у нас през първите пет месеца на тази година са четири пъти повече, в сравнение с полицията е записала за цялата 2021 година Жертвите на домашно принуждение от началото на годината до май са 1738. Сред тях дамите са 1194, а децата – 409. Повече от една жена губи живота си всеки месец в България в резултат на полово основано принуждение. Само от началото на ноември четири дами са убити от ръката на своя сътрудник, брачен партньор или родственик.

Насилието, учредено на пола, е измежду най-сериозните публични проблеми, а аргументите за него са доста. Жените са изложени в по-голяма степен на ниски приходи, енергийна беднотия и липса на достъп до съществени богатства като опазване на здравето, обучение и жилище. Всичко това постоянно ги слага в икономическа взаимозависимост от сътрудниците им. Ето за какво Обединението на дамите социалистки в Българска социалистическа партия настояваме политическите сили да подхващат незабавни ограничения. И по-конкретно:

1. Парламентарната група на Българска социалистическа партия за България да внесе в Народното събрание законодателни ремонти, тъй че да се подсигурява построяването на задоволително спешни центрове, които да оферират протекция на дами, жертви на принуждение. Но единствено това няма да е задоволително.

2. Необходимо е и незабавното приемане на Законопроекта на Министерски съвет от юли т.г. за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашно принуждение. Мотивите за него са да бъдат отстранени недостатъци и пропуски в настоящата нормативна база. Предвижда се основаването на Национална комисия за предварителна защита и отбрана от домашното насилие; подсигурява се задължението на страната да организира поредна политика в региона на домашното принуждение посредством съгласуване, използване и оценка на политиките и ограниченията за попречване. Разширява се и кръгът на лицата, които ще могат да потърсят отбрана, улеснява се достъпът до правораздаване и се ускоряват гаранциите в случаи на корист със Закона. Предвижда се и основаването на обединен указател за всички заповеди за отбрана, тъй че съдът да има поради дали обвиненият има издавани и други такива заповеди и да дефинира по-тежки ограничения.

От Обединението на дамите социалистки в Българска социалистическа партия имаме вяра и работим за това всеки да има право на почтени условия на труд, заслужено възнаграждение и отбрана от похищения! Без ограничавания, учредени на пол, полова ориентировка или различен симптом! Животът е право, а не привилегия!

Обединението на дамите социалистки показва съпричастност и се причислява към акцията „ Нито една повече! Жени, Живот, Свобода! “. Призоваваме всички членове на Българска социалистическа партия да се включат в протестните дейности на 25 ноември от 18,30 ч. в разнообразни точки на страната!

За София – събирателен пункт – 18 ч. пред църквата „ Света Неделя “, с цел да се включим в митинга от 18,30 ч. пред Съдебната палата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР