“Обединение на свободните адвокати“ изпрати отговор до Прокурорската колегия на

...
“Обединение на свободните адвокати“ изпрати отговор до Прокурорската колегия на
Коментари Харесай

Обединение на свободните адвокати защити колегата си Илиан Василев

“Обединение на свободните юристи “ изпрати отговор до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет във връзка признатата от тях декларация, по отношение на „ офанзивите на юрист Илиан Василев “ (цитат), в негово телевизионно изявление. В отговора се напомня още веднъж, че адвокатурата и прокуратурата са по закон две равнопоставени страни в наказателния развой. Изразява се и изрично мнение, че това, което би могло да накърни устоите на страната и независимостта на правосъдната власт, не е свободата на словото и конституционно обезпеченото право бранителят на един обвинен да изрази свое сериозно мнение, а голословното преимущество, с което се позволява едностранно да разполага прокуратурата, при медийни изказвания в хода на каузи с висок медиен интерес. Ето какво се споделя още в декларацията:
" Напомняме Ви, че юристът е равнопоставен на прокурора представител на страна в наказателното произвеждане и се употребява от същите права като него. В този смисъл опитите за интервенция на публичното мнение по каузи с висок медиен интерес, са в положение да накърнят устоите на страната и независимостта на правосъдната власт единствено когато се подхващат едностранно от прокуратурата. Явление, което за жалост в последно време следим по-често в сравнение с се смята за задоволително в една правова страна, членка на Европейски Съюз.
Действително, в актуалните правни системи, в хода на висящия правосъден развой, се изследват само обстоятелствата и събитията от голяма важност за делото, а не репутацията на привлеченото към наказателна отговорност лице, само че правото да разясняват тези обстоятелства и да им придават разнообразни оценки принадлежи на всяка от страните в процеса. То е тъкмо толкоз право на прокуратурата, колкото и на отбраната на обвинения. Призивите, съдържащи се в публикуваната от Вас декларация, това право да остане непокътнато единствено за прокуратурата, като юристът на обвинения бъде лишен, под боязън от дисциплинарна отговорност от него, изрично излизат отвън рамките на всяка формулировка за правова страна.
Това, което накърнява устоите на страната и независимостта на правосъдната власт е не свободата на словото и обезпечената от правовата страна опция бранителят на един обвинен да насочи в медиите рецензии против установените от него дефекти на профилираното правосъдие в България, а събитието, че въобще си позволявате да отправяте обществени изказвания, че въпросното държание на юриста се явява дисциплинарно нарушаване. Напомняме Ви, че според чл.134 от Конституцията на Република България адвокатурата е свободна и самостоятелна, юристът е задължен да бъде самостоятелен при осъществяване на професионалните си отговорности (чл.40, ал.5 от Закона за адвокатурата), а самото битие на свободната и самостоятелна адвокатска специалност е същностна гаранция за запазване на законността и на правата на индивида, вероятно опълчени на силата на държавната власт и/или на ползите на обособени елементи от обществото (чл.1, ал.2, т.4 от Етичния кодекс на адвоката). Разпространената от вас декларация бе призната от някои сътрудници като опит за оказване на въздействие върху независимостта на адвокатурата, което от своя страна заплашва престижа на Висш съдебен съвет. В тази връзка, считаме за подходящо тя да бъде оттеглена ".
Вижте още:
Прокурорите от Висш съдебен съвет: Илиан Василев нарушава Етичния кодекс на адвокатите
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР