Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изрази загриженост във

...
Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изрази загриженост във
Коментари Харесай

ООН: Маймунската шарка може да засегне всекиго!

Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изрази угриженост по отношение на обществени изказвания, разпалващи хомофобия и расизъм, във връзка със известието за появяването на маймунска едра шарка в няколко страни. В изказване на организацията се приканват медиите, държавните управления и обществеността да заобикалят стигматизирането на " избрани групи хора ", защото това може да подкопае ограниченията против заболяването.

" UNAIDS е загрижена, че в някои обществени известия и мнения за маймунската шарка са употребявани език и изображения, по-специално изображения на ЛГБТК хора и африканци, които ускоряват хомофобските и расистките стандарти и задълбочават стигматизирането ", се споделя в изказването. Както се акцентира в него, поуките от битката против СПИН демонстрират, че " заклеймяването и обвиняването на избрани групи хора може бързо да подкопае отговора на огнището на заболяването ".

По-рано СЗО заяви за 92 доказани случая на маймунска едра шарка и 28 подозрителни инфекции, които се ревизират. Случаите са регистрирани в 12 страни, които не са ендемични за съответното заболяване, напомня БГНЕС.

От UNAIDS означават, че " забележителна част от случаите са регистрирани измежду гейове, бисексуални и други мъже, които са правили секс с мъже ". Някои от случаите са открити, с помощта на клиниките за полово здраве.

Обединената стратегия на Организация на обединените нации за ХИВ/СПИН посочи, се съгласно наличните данни, на максимален риск от заразяване са изложени хора, които са в стеснен " физически контакт " със инфектирани и " този риск не се лимитира до мъже, които вършат секс с мъже ". 

В тази връзка UNAIDS прикани " медиите, държавните управления и обществеността да приложат учреден на правата и доказателствата метод към оценката на обстановката с маймунската едра шарка, който не разрешава стигматизация ". " Стигмата и обвиняванията подкопават доверието и способността за ефикасна реакция по време на епидемии като тази ", споделя Матю Кавана, заместник-изпълнителен шеф на UNAIDS. " Повтаряме, че това заболяване може да засегне всекиго ", заключи той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР