Обединена българска банка (ОББ) въвежда конкретни мерки за отсрочване на

...
Обединена българска банка (ОББ) въвежда конкретни мерки за отсрочване на
Коментари Харесай

Клиентите на ОББ могат да поискат и онлайн до 6 месеца отсрочка на кредитите си

Обединена българска банка (ОББ) вкарва съответни ограничения за отлагане на кредитни отговорности по отношение на пандемията от COVID-19. Клиентите, които са наранени от пандемията или от рестриктивните мерки, въведени със Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, и желаят да употребяват облекчени условия, би трябвало да попълнят декларация по пример, налична на уеб страницата на банката www.ubb.bg/covid19, не по-късно от 22.06.2020 година Физическите лица не дължат такси за предоговаряне или други такси, свързани с предлагането на ОББ. За времето, в което трае оповестеното на територията на Република България изключително състояние, няма да се начисляват наказателни лихви за всички заеми с просрочия, в това число и за тези, които са предварително изискуеми.

Клиентите с ипотечни и потребителски заеми могат да отсрочват дължимите суми по главницата и лихвата или единствено по главницата по техен избор за период до 6 месеца, само че не по-късно от 31.12.2020 година

Изготвя се нов погасителен проект, обхващащ целия излишък от дълга, в това число неплатената главница по време на гратисния интервал, като срокът на погасителния проект се удължава със същия брой месеци, с които  е било отсрочено изплащането на заема.

Ако клиентът избере да отсрочи изплащането единствено на главницата, то през месеците на гратисния интервал той ще изплаща единствено дължимата рента за постоянен дълг върху настоящата главница.

Ако избере да отсрочи изплащането на главницата и на лихвата, то насъбраната и неизплатена рента за постоянен дълг върху настоящата главница през гратисния интервал ще бъде разпределена на равни елементи и добавена към месечните вноски за интервал най-много до 12 месеца за потребителски заеми и до 60 месеца за ипотечни заеми.

Клиентите физически лица с револвиращи кредитни карти могат да се възползват от отлагане на дълга по усвоените суми от кредитния предел за покупки при търговци, изтегляне на пари брой и годишна такса, до 6 месеца, считано най-рано от 01.02.2020  но не по-късно от 31.12.2020 година За интервала на отлагане ще бъдат дължими напълно лихви, такси и месечни вноски от разсрочени покупки, ако има такива, като те ще бъдат включвани в минималното месечно заплащане от месечното извлечение. След приключване на интервала на отлагане, дължимите суми от покупки, изтегляне в брой и годишни такси не престават да се погасяват според уговорените в контракта способи на погасяване и най-малък размер на сумата на частична погасителна вноска.

От препоръчаните ограничения могат да се възползват клиенти на ОББ, които са затруднени финансово, в резултат на ковид рецесията, и които към 01.03.2020 година са обслужвали своите заеми постоянно, с оптимално просрочие до 90 дни. За задачата е належащо да подадат декларация по пример на ОББ. Най-лесният метод за това е да попълнят формуляра на www.ubb.bg/covid19. Предварително попълненият формуляр спомага за по-бързата обработка на настояването, след което чиновник на Контактния център се свърза с клиента, с цел да направи спомагателни разяснения по отсрочването. Другите благоприятни условия клиентите да заявят предпочитание за отлагане  са с позвъняване на особено основаната телефонна линия *6777 в работни дни от 8.30 до 17.30 часа, на имейл [email protected] или в клон на ОББ.

Бизнес клиентите на ОББ, чийто бизнес е директно обиден от въведеното изключително състояние и наложените ограничения по отношение на разпространяването на COVID-19, могат да се обръщат към виновните за тях чиновници за връзка, с цел да обсъдят техните потребности и благоприятни условия за превъзмогване на отрицателното влияние върху комерсиалната им активност. За бизнес клиентите също ще се ползва общоприета скица за отлагане на отговорностите за интервал до 6 месеца.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР